Hilversum gaat langer door met Hotel Ravel opvang Oekraïeners – Aanbestedingsnieuws

Hilversum gaat langer door met Hotel Ravel opvang Oekraïeners

Uit een mededeling van een gunningsbeslissing op Tenderned blijkt dat Hilversum onderhands opdrachten gunt aan hotels zonder aanbesteding en langer doorgaat met de opvang van “grote stromen vluchtelingen” . Het gaat om een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande oproep tot mededinging, er is dus niet volgens de regels aanbesteed, er is alleen een achteraf aankondiging gedaan van de gunningsbeslissing. Deze geweldige eer valt alleen Hotel Ravel te beurt.

Hiervoor zijn verschillende vormen van flexibele, korte en langere termijn opvang gerealiseerd, oa in hotels. De gemeente wil hotels alleen voor opvang op de korte termijn inzetten, daarom zijn contracten met andere hotels beëindigd. Dat zou ook per 1-1-2024 gebeuren bij Hotel Ravel. Echter omdat de taakstelling verhoogd is, kiest de gemeente ervoor om het contract voor de bestaande 72 flexibele plekken binnen Hotel Ravel voorlopig te behouden. Intussen wordt er gezocht naar een oplossing die minder tijdelijk is. Voor de periode ter overbrugging naar een minder tijdelijke opvanglocatie, is de gemeente Hilversum voornemens gebruik te blijven maken van de locaties die Hotel Ravel ter beschikking stelt.

Herinnering aan de brand in Hotel Seepaerdstad

Dat roept bij de redactie van Aanbestedingsnieuws de vraag op of hier geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun: Waarom Hotel Ravel? Dat hoort verplicht te worden gemotiveerd maar in de mededeling zonder bekendmaking vonden we geen reden.

Waarom Ravel? Even gegoogled en dat bleek “een fraaie Art Deco villa” met 18 kamers een een bescheten, ouderwetse inrichting ondanks de monumentale meubels verder verschrikkelijk tapijt. Is dat toereikend voor de “grote stromen”? Is 18 een “grote stromen” en hoeveel is 72:18=4 per kamer, in een stapelbed? Hoe groot is die villa. En waarom in zo’n mooi gebouw, als je juist een authentieke villa goed in de markt kan zetten om te verhuren aan BN’ers die niet in de buurt van de studio wonen bijvoorbeeld. Krijgen zomaar een zak geld. Plof. Zijn ze duurzaam? Nee, niks van bekend. Laagste prijs? Nee, het is 3sterren, zeg maar 100 euro per nacht. Waarom wordt een prachtig pand uitgewoond? Had Rutte er soms al een snelweg gepland?

Doordat de opdracht niet is aanbesteed, hebben andere ondernemers geen schijn van kans gemaakt, deze gratis zak geld binnen te halen. 3a3 Hotellerie maakte weer eens geen schijn van kans op de opdracht. Wanneer krijgen de Hilversumse vrienden van 3a3 Consultancy die naar Tsjechië geëxpat waren, een mooi art deco villa  huisje in Hilversum? En Hilversum, daar was dakloze Johan uit Hengelo naartoe gelopen omdat hij daar kennissen had. Heeft ook recht op een plekje bij 3a3 asielhotel Hilversum.  Of BN’ers die hun huis kwijt zijn nadat zij het hebben aangeboden aan vluchtelingen. Die moeten ook ergens heen en een hotel is niet meer te vinden daar in Hilversum. Zit namelijk tot de nok toe vol met vluchtelingen.

Aanbestedingsnieuws weet trouwens nog genoeg Oekraïense vluchtelingen die in andere art deco hotels gewoon aan het werk zijn voor geld, die betalen voor eigen huisvesting en die nu willen trouwen om maar een opleiding binnen te komen omdat het universitair tarief van buiten de EU niet te financieren is. Sja, kleinste viool. Aanbestedingsnieuws wilde ooit in Durham promoveren, daar werd toen -overigens ten onrechte- een “overzees” tarief berekend aan Uniestudenten, ja zo kom je ook gauw van een kouwe kermis thuis, dat kunnen alleen Amerikanen betalen, maar dan ga je ook nog niet met een rijke Amerikaan trouwen om een PhD-thesis te schrijven, dat kan je in theorie ook als buitenpromovenda in eigen land, als je er tenminste je niet het schompes bij moet werken in Hotel Kruimel, onder het beziedende management van al die vluchtelingen die ook niet weten wat ze er nou doen en hoeveel 72:18 is. Zonder opleiding zitten, is ook echt niet leuk en een schade die niet is in te halen. Waarom krijgen die hotels dan weer geen staatssteun dat zij dan kunnen aanwenden om hun eigen personeel te asielhuisvesten, zijn dat soms minder zielige Oekraïeners, of was dat het gelukje van naar de Mediastad vluchten.

En wil je als hotel wel openlijk te boek staan als staatssteun-schooier? Dan krijg je associaties met bed bugs van je eigen klantenkring. Als er vluchtelingen in hebben gezeten ja bij de Syrische vluchtelingen moet de ontlasting van de wc’s in het plafond worden gekrabbeld. Daar hadden ze toen van die instructiebordjes met hoe je op de wc moet zitten. Logisch, voor Oeigoeren. Zoiets verschilt natuurlijk per land.  Een Oekraïener kan daar misschien aanstoot aan nemen. Dat komt ook voor. De vluchtelingen in Gelderland  in Harskamp hebben blijkbaar geen Jugendstil hotel in het Gooi  tot hun beschikking en deden daar medio vorig jaar tegen NOS nieuws hun beklag over. Het eten is verschrikkelijk. Geeneens knoedels met varkensoren.

Het lijkt wel een animal farm. Some vluchtelingen are more equal than others. Some art deco hotels are more equal than others. Hup mensen, allemaal vluchten naar het hotel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *