Hermes zet vergroening door met VDL stadsbussen – Aanbestedingsnieuws

Hermes zet vergroening door met VDL stadsbussen

Met de bestelling van de eerste serie nieuwe generatie VDL Citea’s investeert openbaar vervoersbedrijf Hermes stevig in de kwaliteit van het openbaar vervoer en de verdere vergroening van Eindhoven. In totaal 32 stadsbussen, volledig gebaseerd op VDL’s elektrische drijflijn, zijn vanaf januari 2022 in het Eindhovense stadbeeld te zien. De bussen staan wereldwijd in de belangstelling, zijn pas nog aangeschaft door Oslo, Keulen en door Kiel en zijn tegelijk zo authentiek als een Brabants worstenbroodje.

De bestelling is een belangrijke volgende stap in de aanbesteding die door de provincie Noord-Brabant was uitgeschreven, met als doel om in de periode 2016-2025 volledig over te schakelen naar openbaar vervoer dat geen schadelijke stoffen uitstoot. Het contract met Hermes, dat de ‘concessie Zuidoost-Brabant’ in 2016 gegund kreeg, is vandaag getekend. Het gaat om de nieuwe generatie VDL Citea’s met een lengte van 12,2 meter.

 “Hermes heeft vier jaar geleden de nek uitgestoken om in Eindhoven te starten met wat toen de grootste elektrische busvloot van Europa was. Een fantastische mijlpaal die voor wereldwijde belangstelling heeft gezorgd. Dat Hermes nu de volgende stap zet door 32 nieuwe generatie VDL Citea’s voor Eindhoven bij VDL te bestellen, is exemplarisch voor de visie op het elektrificeren van het openbaar vervoer in de regio. Wij zijn trots op deze jarenlange kracht door samenwerking in Eindhoven, de thuishaven van VDL.”
President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep

De nieuwe generatie VDL Citea’s, met vier lengtevarianten, voldoet aan elke mogelijke vraag uit de markt: elk model biedt een oplossing zonder compromissen op het gebied van duurzaamheid, technologie, bereik, passagierscomfort- en capaciteit, ergonomie, flexibiliteit, veiligheid en Total Cost of Ownership. De bussen zijn lichtgewicht, obstakelvrij door een slimme plaatsing van de batterijen en toegankelijk. Er kunnen in totaal 110 mensen in, de bus maakt ook minder lawaai.

De nieuwe generatie Citea’s is speciaal voor Hermes voorzien van het zogeheten Brainport-pakket. Hiertoe behoren bijvoorbeeld veiligheidssystemen, zoals Foreward Collision Warning en Blind Spot Detection system. Maar ook het interieurdesign en de speciale verlichting in de bus maken de voertuigen uniek. Daarmee fungeren zij stuk voor stuk als het nieuwe vlaggenschip voor de busvloot van Hermes in Eindhoven. Uiteraard zijn de elektrische VDL Citea’s ook voorzien van maatregelen die de verspreidingen van virussen, zoals corona, moeten verminderen. Het gaat om filtersystemen, antibacteriële coatings en beschermende maatregelen voor de chauffeur.

Dat is dan de beschrijving uit het persbericht, daar moet uw redactie u even op attent maken, we hebben daar zelf geen verstand van. Aanbestedingsnieuws heeft ook vastgesteld dat het helemaal niet bezwaarlijk is om erachter te fietsen, door het gebrek aan uitlaatgassen. Dat voorkomt ook onmogelijke inhaalmanoeuvres bij wegrijdende bussen. En zoals we al eerder zeiden, het is een ware beleving op het busstation te staan en vrij en diep te kunnen ademhalen en er staan zonder hoofdpijn. Je moet even weten hoe het was, maar in bijvoorbeeld Utrecht of Den Haag kun je dat nog goed proeven. Aanbestedingsnieuws is niet alleen in zijn enthousiasme. Ook de busvervoerders zijn erg tevreden.

“Samen met VDL runnen we een unieke operatie in Eindhoven. De afgelopen jaren hebben vele andere Europese vervoerders en steden een bezoek gebracht aan Eindhoven om met eigen ogen te zien en te ervaren dat de toekomst op het gebied van e-mobiliteit in het openbaar vervoer hier is begonnen. Ik ben heel blij dat we met deze investering in een nieuwe zero emissie-stadsvloot verder kunnen bijdragen aan een sterker én schoner openbaar vervoer. De coronacrisis heeft een stevige impact op het OV, wij blijven geloven dat innovatie ook in deze moeilijke tijden loont. Samen met de provincie hebben we deze investering mogelijk gemaakt. De vele miljoenen elektrisch gereden kilometers met de betrouwbare VDL Citea’s heeft ons veel kennis en ervaring opgeleverd. Wij kijken dan ook met vertrouwen uit naar het moment dat de vloot nieuwe generatie VDL Citea’s in Eindhoven de weg op gaat.”
Martijn Mentink, directeur van Hermes.

Brabants gedeputeerde Christophe van der Maat is blij met de rol die de provincie heeft kunnen spelen bij het financieren van deze nieuwe, schone bussen. “Het openbaar vervoer staat onder druk door de gevolgen van

©VDL 2021

corona, maar zo helpen we elkaar om de gezamenlijke duurzaamheidsambities overeind te houden. Hét mooiste is dat deze bussen in Brabant worden gemaakt. Deze forse investering is goed voor onze reizigers, Hermes, VDL en de provincie.”

Zie ook:
https://www.vdlgroep.com/nl/nieuws/eerste-serie-nieuwe-generatie-vdl-citea-s-hermes-zet-vergroening-in-eindhoven-door

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *