Havenbedrijf Amsterdam koopt kunstriffen voor biodiversiteit – Aanbestedingsnieuws

Havenbedrijf Amsterdam koopt kunstriffen voor biodiversiteit

Het havenbedrijf Amsterdam heeft een investering gedaan in een startup genaamd ReefSystems, waarmee kunstmatig riffen worden gezonken, om de biodiversiteit onder water te stimuleren. Met deze installatie hoopt ReefSystems een stap te zetten in de richting van grotere rif installaties bij windmolenparken in de Noordzee. De plastic pijpen zijn 26 oktober 2020 te water gelaten in IJmuiden, zie foto.

De verschillende microhabitats van ReefSystems bieden voedsel, schuilplek en voortplantingsgebied voor een grote diversiteit aan soorten, waardoor populaties weer kunnen groeien en lokale ecosystemen herstellen. De rif installatie bij IJmuiden is de eerste van drie installaties van het overkoepelende Noordzeekanaal project. Woensdag 28 oktober is er een rif geplaatst bij de Moezelhaven (brak water) en op 3 november een rif bij het Amsterdamse Marineterrein (zoeter water).

ReefSystems ontwerpt en produceert systemen die de biodiversiteit bevorderen. In dit geval een kunstmatig rif; het ‘Modular Sealife System’, zoals de oprichters het zelf noemen. In samenwerking met Port of Amsterdam, Rijkswaterstaat en Wageningen Universiteit wordt hiermee de groei van verschillende populaties onder water in het Noordzeekanaal gestimuleerd. Gebrek aan habitats is na visserij, het blokkeren van migratiewegen en vervuiling, de grootste oorzaak van de afnemende biodiversiteit. Door het installeren van kunstmatige riffen wordt nieuw leefgebied gecreëerd voor lokale- en migrerende vissoorten, schaal- en schelpdieren.

Port of Amsterdam is al jaren actief lid van de werkgroep Vismigratie Noordzeekanaalgebied. Samen met de provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschappen Hollands Noorderkwartier en Rijnland, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Rijkswaterstaat, Gemeente Amsterdam en Sportvisserij MidWest Nederland. Deze groep probeert de vismigratie te versterken.

Bron: Port of Amsterdam, 29 oktober 2020

©PortofAmsterdam 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *