Haagse Bluf:Tweede Kamer wil streekproducten op menu – Aanbestedingsnieuws

Haagse Bluf:Tweede Kamer wil streekproducten op menu

Boerenmarkt op de Hofplaats in het Centrum van Den Haag. Hier staan ondernemers hun biologische en ecologische etenswaren te verkopen. De ondernemers van deze markt zijn nauw betrokken bij de productie van de waren die zij aanbieden. Dienst Stadsbeheer ©Den haag 2020

Wat wordt er nog aan voedsel in Den Haag geproduceerd? Zandtaartjes? Haagse Hopjes? Die worden door het Zweedse Cloetta in een fabriek in Italië geproduceerd. Vis? Wij kwamen na lang zoeken eigenlijk vooral op bier: op De Prael en  Kloosterbrouwerij Haagse Broeder (dit klinkt echt smerig) De vraag ligt op tafel omdat het Presidium (Voorzitter Arib en consorten) na een motie is gaan zoeken naar streekproducten voor de restaurants van de Tweede Kamer.

Heel interessant om even uit te zoeken, nu toch iedereen thuis moet werken, behalve de Tweede Kamer. Wat is er nu echt Haags? Haring? Veel valt er niet te schaften, maar het Westland blijkt ook nog mee te tellen en dan wordt het menu alweer wat groter. De Hanos verkoopt onder het door de Tweede Kamer onderzochte keurmerk IK KOOK BEWUST (hun caps, niet de onze) varkensribben uit Gaasterland. Het Friese Gaasterland, dat is toch niet om de hoek, daar in Den Haag. Met de trein is dat minimaal 4 hele uren. Dan kun je, vanuit Den Haag gezien, ook Engelse cheddar en spruitjes uit Brussel nog wel als streekproduct meetellen. Verder heeft de Hanos, waar de meeste grote cateraars op leunen, nog komkommers en tomaten uit de kas en verder vis, vis vis en nog eens vis.

Maar de kamer wilde dus niet vis, maar in de aanbesteding meer ruimte voor streekproducten.
de motie van 21/11/2019 vroeg:

overwegende dat de Nederlandse land- en tuinbouw in alle seizoenen een smakelijk en in alle opzichten verantwoord assortiment produceren; 
verzoekt het presidium, te bevorderen dat het aanbod van Nederlandse (streek)producten in de restaurants van de Tweede Kamer wordt verruimd,

Streekproducten, daar mag je alleen niet direct naar vragen. Dat zou maar home buying zijn en dat is verboden met het WTO-verdrag en ook in strijd met de Aanbestedingsrichtlijn. Want dan kunnen de Polen niet meedoen. Hoe is dat dan wel in de aanbesteding gezet? Door twee criteria toe te voegen bij de aanbesteding in het derde kwartaal van vorig jaar. Dat zijn: * emissieloos transport  en meer *biologische producten. Daarmee vallen streekproducten alweer bijna volledig af want de vis komt van boten met stookolie en ja, alles is biologisch, dat zegt men dus nu ook van de wegwerpbekertjes van duurzaam plastickarton. Omdat er alleen gevist wordt in de vijver met een handvol landelijke cateraars, vang je algauw bot. Hanos Heilbot.

Oh, oh Den Haag. Het zou zo makkelijk kunnen zijn. Kenners van biologisch eten, zoals de Redactie van Aanbestedingsnieuws uiteraard, weten dat er letterlijk om de hoek bij de Tweede Kamer, elke woensdag een hele knusse boerenmarkt is. Haal het toch gewoon daar?! Kan helemaal emissieloos. Kunnen de poolse supermarkten hun lokaal geproduceerde pierogi pasteitjes ook aanbieden. Het enige dat er nodig is, is een persoon die de inkoop bij de markt mag gaan doen met een bedrijfsfiets, de cantharellen en de biologische kaas daar komt halen en als alles op is op vrijdag om de WTO te pleasen, nog iemand Vietnamese loempia’s haalt bij de loempiakraam op de Theresiastraat.

De gemeente Den Haag lijkt alleen totaal niet in beeld bij de Tweede Kamer. Binnen de muren van de rijksoverheid voltrekt alles zich volgens de aanbestedingsregels en de deur komen ze blijkbaar niet uit. Een toelichtinkje maakt duidelijk, dat daar echter alles is, waar de Tweede Kamer naar vraagt. De gemeente zegt over zijn biologische markt:

Veel producten die hier worden verkocht, zijn biologisch of ecologisch. Bijzonder is dat de ondernemers van deze markt vaak nauw betrokken zijn bij de productie van de waren die zij aanbieden. Zij kunnen u daarom uitgebreid vertellen en adviseren over deze producten. Behalve groente, fruit en brood kunt u er ook biologisch vlees, kazen, meelsoorten en paddenstoelen kopen.

Vlees! Kaas! Meel! Paddestoelen! Voor je voeten! Allemaal Biologisch. Nee, zelfs ecologisch! Alles wat een bedrijfskantine nodig heeft. Maar het ging dus weer met een aanbesteding. En geen van de op loopafstand beschikbare biologische productenleveranciers is zelfstandig groot genoeg voor  de opdracht op zich. Als het al gelukt is, met die aanbesteding, staat er dus vis van de Hanos op tafel. Terwijl de biologische bananen en cantharellen en broodjes kaas gewoon om de hoek verkocht worden. Het is armoe troef. We zien het al voor ons. Dat wordt koolvis, het vieste dat er is.

De Amsterdamse redactie van Aanbestedingsnieuws haalt toch al de neus voor op voor al die vis. Voor de kantine in de Tweede Kamer hoeven we ook niet de deur uit. Wij blijven voorlopig lekker thuiswerken met emissieloze broodjes en spinaziepannekoek (Gozleme) van de bakker op de hoek, zelf bij elkaar gewandeld, heerlijk Amsterdams IJwit en Amsterdamse Uitjes op een prikker met Old Amsterdam. Poffertjes van Ome Tom. Gelukkig voor ons valt bijna elk debat life te streamen.  Ik zou met niemand… willen ruilen…

 

Zie verder: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/detail?id=2020Z05016&did=2020D10409

en de motie: Van der Molen/Geurts (Kamerstuk 35 300 IIA, nr. 6)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *