Greenpeace komt met duurzaamheidsladder smartphones – Aanbestedingsnieuws

Greenpeace komt met duurzaamheidsladder smartphones

Voor de nieuwe Groene Elektronicagids legde Greenpeace 17 techbedrijven langs de groene meetlat. Samsung, Huawei en Amazon nemen nauwelijks verantwoordelijkheid voor hun milieu-impact. Fairphone en Apple doen het volgens Greenpeace, een stuk beter. Daarbij noemt Greenpeace het zorgwekkend dat weinig leveranciers van smartphones weinig tot niets loslaten over hun toeleveranciers. Het Nederlandse Fairphone mag zich tot groenste techbedrijf rekenen, maar behaalt ook nog geen hoogste A-score. 

De techbedrijven zijn gerangschikt op een rij op basis van drie criteria:

  1. Energie. Gebruikt het bedrijf schone energie, of stoot het veel broeikasgassen uit?
  2. Grondstofgebruik. Worden gerecyclede materialen gebruikt? Is het ontwerp duurzaam?
  3. Chemicaliën. Gebruikt het bedrijf schadelijke chemische stoffen in het product of tijdens het maken ervan?

Transparantie Supply Chain

Greenpeace roept de bedrijven op tot transparantie over hun productieketen. Sommige bedrijven zetten stappen in de goede richting om hun impact op het klimaat te verkleinen. Onder andere Google, Facebook en Apple hebben zichzelf tot doel gesteld om alle energie die ze zelf gebruiken uit schone energiebronnen te halen en ze zijn al een heel eind op weg om dat doel te halen. Apple is één van de weinige bedrijven die nog een stap verder gaat. Het bedrijf wil ook zijn hele productieketen op schone energie laten draaien. Samsung daarentegen doet het niet best wat klimaat betreft. Het productiesysteem van de grootste producent van smartphones leunt nog zwaar op fossiele brandstoffen. Het bedrijf gebruikte in 2016 meer dan 16.000 GWh energie, dat is net zoveel als het stroomverbruik van ruim 5 miljoen huishoudens in een jaar. Hiervan is slechts 1% schone energie.

Repareren

Veel elektronische apparaten zijn niet ontworpen om eenvoudig gerepareerd te kunnen worden. Als een onderdeel stuk gaat, zit er vaak niets anders op dan een geheel nieuwe telefoon, laptop of e-reader te kopen. Deze wegwerpmentaliteit van techbedrijven is funest voor het milieu. Niet alleen veroorzaakt het een berg elektronisch afval, het laat ook de vraag naar grondstoffen stijgen en zorgt voor nieuwe CO2-uitstoot. Met name Fairphone laat zien dat het wel degelijk mogelijk is om bijvoorbeeld een telefoon te ontwerpen die te repareren of upgraden is. De telefoons van Fairphone zijn modulair ontworpen. Bovendien monitort Fairphone de supply chain. Zo heeft het bedrijf in juni nog een overeenkomst gesloten samen met onder meer Philips, Unicef en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, met goudleveranciers, voor fairtrade en duurzame productie.

Fairphone is blij met de waardering maar laat weten zijn resultaten verder reiken dan alleen Fairphone. “Wat we echt willen is een industriebrede verandering naar faire electronica. Rapporten zoals die van Greenpeace helpen benadrukken dat de consumenten het belang van deze problemen zien en dat veel van de grote industriële namen hun eigen duurzaamheid verbeteren.”

Bron: Greenpeace / Fairphone, 17 oktober 2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »