Asielzoekersweelde van COA door aanbesteding – Aanbestedingsnieuws

Asielzoekersweelde van COA door aanbesteding

Bij de inkoop voor AZC’s worden relatief duurdere producten ingekocht, zoals Miele-wasmachines en luxe-vlees van de Keurslager. Daarover heeft de PVV kamervragen gesteld. Volgens de staatssecretaris Mark Harbers (VVD) van Justitie en Veiligheid zijn aanbestedingen er verantwoordelijk voor, dat de asielzoekers in opvangcentra luxe goederen genieten. De inkoop van het COA gebeurt door grote raamcontracten en de mantelpartijen zijn verantwoordelijk voor die inkoop.

Bron: Wikimedia Commons

Geen Stijl

De kamervragen zijn gesteld naar aanleiding van een bericht op Geen Stijl, dat hierover in 2014 berichtte: “Alstublieft hh politici in Den Haag. Gratis Kamervragen voor om te stellen, want jelui laten het weer eens massaal afweten. Daarom, makkelijker kunnen we het niet maken. Gewoon copy-pasten en eventueel persberichtje maken. Djiez. Kunnen jullie nou helemaal niks? […]
1. Heeft u kennis genomen van het bericht en de foto in de Volkskrant dd 16 mei 2014 waarop te zien is dat in de voormalige kazerne te Budel gloednieuwe Miele wasmachines worden geïnstalleerd?
2. Kunt u specifiek aangeven welk type Miele wasmachine hier geleverd wordt en voor welke prijs en waarom?
3. Heeft u een verklaring waarom er juist voor dit type en merk wasmachine gekozen is?
4. Is het juist dat deze Miele wasmachines rond de 1000 euro per stuk kosten?
[…]
https://www.geenstijl.nl/3962121/kamervragen_miele_wasmachines/

Via aanbestedingstrajecten

“Inkoop bij het COA verloopt via Europese aanbestedingstrajecten waarbij het eenieder binnen de EU vrij staat zich in te schrijven wanneer zij denken te voldoen aan de gestelde eisen die COA aan dit traject stelt. De inschrijvingen worden op basis van kwaliteit- en prijsverhouding beoordeeld en vervolgens aan degene met de meest gunstige prijs- en kwaliteitverhouding gegund. Hetgeen betekent dat in het geval van de wasmachines er bij de afweging onder andere is gekeken naar het meest voordelige aanbod als het gaat om wasmachines in relatie tot een product met een langere levensduur (lagere afschrijving).

Met betrekking tot de wasmachines en vleeswaren zijn er mantelcontracten met partijen die via een EU-aanbestedingstraject gegund zijn. De wasmachines zijn geen eigendom van het COA, deze zijn op basis van een leasecontract op locaties aanwezig. De keurslager heeft als begunstigde van een aanbesteding de economisch meest voordelige inschrijving gedaan.”, zo laat de Staatssecretaris weten.

Vastgoed

En passant wil de PVV ook weten hoe het kan dat er een lagere instroom is van asielzoekers en er toch sprake is van nieuwe investeringen in AZC’s. “Kan de regering tevens aangeven of deze investeringen voor de langere termijn niet louter het structureel faciliteren van de massa-immigratie is?”

Harbers: “Het COA wordt geacht voldoende plaatsen beschikbaar te hebben tegen de juiste prijs- en kwaliteitverhouding. Daartoe zijn onder andere onderhoudsinvesteringen nodig in bestaande locaties. In het kader van spreiding over het land en lage beheerskosten lopen enkele nieuwbouw-projecten waarmee ook op langere termijn de gewenste prijs- en kwaliteitverhouding geboden kan worden.”

Dat is interessant in verband met eerdere berichtgeving dat de herontwikkeling van de Bijlmerbajes. Zo bleef er recent een subsidie van €87,5 miljoen subsidie voor huisvesting van statushouders op de plank liggen, terwijl er voor 84 miljoen een consortium van AM aan de slag gaat om het terrein te herontwikkelen.
http://www.aanbestedingsnieuws.nl/herontwikkeling-bijlmerbajes-gegund-aan-am-at-capital-en-lola/

Bron: Kamerstukken II 2017/18, 34730, VI B

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *