Fransen bepleiten home buying – Aanbestedingsnieuws

Fransen bepleiten home buying

Laatst geupdate op april 1, 2020 door redactie

Parbleu! Hadden we de draconische en onmogelijke Europese-aanbesteden aan de Fransen te danken, nu houden ze er daar ook nog eens zelf mee op. De Franse Minister van Financiën Bruno Le Maire riep op tot de supermarkten van Frankrijk om Franse producten te hamsteren uit “economisch patriottisme”. Dat zei hij 24 maart 2020, naar aanleiding van de economische situatie als gevolg van “de corona”. Al hebben de maatregelen minder met het virus zelf te maken dan met de economische maladies imaginaires. Onder druk wordt alles vloeibaar.

Supermarktketen Carrefour betrekt al 95% van het fruit en groenten vanuit Frankrijk. Handelsorgaan La Féderation du Commerce et de la Distribution  wil nu buitenlandse waren niet vervangen wanneer die voorraad op is. Dat heeft consequenties. De Franse restaurants zitten zonder asperges, mede als gevolg van de short supply chains die zijn aangehouden. De maatregelen om de grenzen te sluiten hebben ook accute gevolgen voor de teelt van gewassen in de de Franse landbouw en de bevoorrrading op de lange termijn.

Dat komt dan bovenop de staatssteun maatregelen waar nu al een grote groep Franse bedrijven van profiteren. Grote Franse bedrijven zoals Airbus en Auchan hebben al aangekondigd geen dividendbelasting te betalen dit jaar. Daarnaast is, net als in Nederland, een aanzienlijk aantal bedrijven voor de doorbetaling van loon afhankelijk van de staat.

President Emmanuel Macron overtoepte al eerder, twee weken geleden. “Delegeren van onze voedselvoorraad naar anderen is gekheid. We moeten de controle terugkrijgen.” Dat is een flinke breuk met het verleden, waarin Frankrijk van meet af aan tot zelfs de veel nationalistischere Chirac aan toe steeds de grootste voorstander was van het federale unie-project. Frankrijk was al vanaf de oprichting de lidstaat die het meeste federale aspiraties had. Is het de uitbreiding naar het Oosten? Is het de Brexit? Is het de invloed van dealmaker Trump?

Aanbestedingsnieuws vermoedt dat laatste. Steeds, sinds de Europese Unie van 28 zit Europa met te veel mensen aan tafel om iets goed te regelen. Naar het inzicht van ondergetekende komt dat door de ondemocratisering die is ingezet met het Verdrag van Lissabon, als gevolg van het falen van het Verdrag van Amsterdam, waarbij de Europese Unie veel democratischer zou zijn ingericht. Hoewel dat echt wel beter wat geweest dan de huidige situatie, waarin er helemaal niets is geregeld behalve dan dat je het er met 28 mensen over eens moet zijn.

Een duidelijk voorbeeld is de maatregel om de grens met Italië te sluiten. Dat valt onder Schengen, wat sinds het verdrag van Maastricht bij de EU valt en nu, door de fatale combinatie van uitbreiding  + afschieten grondwet, niet zonder te beslissen met 28 man ongedaan gemaakt kan worden. Nu is het zo dat Nederland de EU buitengrens bij Schiphol jegens China ook niet zomaar dicht kon doen zonder dat daar met 28 man over besloten werd. Maar wat weet Roemenië nu over hoeveel Chinezen er hier binnenkomen? En wie weet uberhaupt dat Nederland voor de productie van medische gelaatsbedekking volledig afhankelijk is van China, zonder dat de grenzen worden dichtgegooid? Het Verdrag van Lissabon dat ervoor in de plaats kwam, brokkelde de pijlerstructuur af uit symbolisme en verloor daarmee de grondslagen van de Handelsunie. En dan hebben we het nog niet over het dramatische deel over justitiële samenwerking dat er in is gefoefeld.

Nakaarten achteraf heeft natuurlijk nooit zin. Maar toch. Er was onder de nooit aangenomen Europese grondwet meer bevoegdheid geweest voor de Europese Commissie om de sluiting voor zover nodig in het belang van de volksgezondheid toe te laten. Er was zelfs een regeling voorzien voor het geval een lidstaat wilde opstappen, wat er nu helemaal niet was, waardoor de Brexit ook zo oneindig kon voortslepen. Er was met tig juridische teams over nagedacht. Democratisch samengestelde groepen uit de bevolking mochten erover meedenken. Allerlei studenten Europees Recht vanuit de hele Europese Unie, waaronder ondergetekende hadden erover gelezen en gediscussieerd en konden er geen serieuze gaten in schieten. En wat erger is: Alle Corona-problemen hadden niet hoeven gebeuren onder een slagvaardigere Europese Commissie.

Zonder de “Best Belangrijk” rampencampagne en het populistisch scoren met grondwet afknallen, gegeven dat de Grondwet  een goed doordacht voorstel was, dat de problemen van de uitbreiding het hoofd bood… had het gekund? Had die ooit aangenomen kunnen worden? Kun je je schoonmoeder, je snelle neef en je eigenwijze vader overtuigen van het belang van de Europese Grondwet? Misschien nu ja, eentje. Vliegende hosties zijn een stuk waarschijnlijker.  En dat is best cynisch. De massahysterie over de Europese Grondwet heeft direct geleid tot de snelle verspreiding van en de massahysterie over de Corona. Toch zal geen van de tegenstemmers zich er een moment schuldig om voelen.

Het kwade daglicht over de nooit aangenomen Grondwet wordt maar niet weggenomen en valt  in Nederland waarschijnlijk ook niet meer weg te nemen. Tegelijk wil wel iedereen eten van ver voorbij de Nederlandse grens hier alle dagen in de supermarkt aantreffen. Democratie is in staat om principes aan te nemen die mooi klinken, maar totaal conflicteren met elkaar en daardoor in de praktijk niet alleen onuitvoerbaar zijn maar ook echt schade aanrichten, die niemand zou moeten willen. De Aanbestedingsrichtlijnen zijn wat dat betreft een EU in het klein. Iedereen wil aanbestedingsbeginselen, maar iedereen wil ook een snelle en adequate levering van mondkapjes indien nodig. Dat kan dus niet. Of iedereen moet een eerlijke kans maken op een aanbesteding mondkapjes en een Europese Uniforme Verklaring invullen en dat tot de hoogste rechter aanvechten. Of we moesten toch snel mondkapjes? Is dat nu zo ingewikkeld?

Doordat er nooit eenheid is geweest over de verdeelsleutel om bij meerderheid te stemmen, kon het vetorecht niet van tafel. Helemaal zonder Europese Gemeenschap valt ook niet werkelijk te willen. Als je niet de rest van je leven alleen spruitjes en boerenkool wil eten. Tegelijk is het ook niet vol te houden als je langzaam wordt leeggezogen door 27 andere lidstaten.

Het in Brussel gevestigde FoodDrinkEurope houdt gelukkig wel het hoofd koel. “De Single Market is de beste manier een stabiele en zekere voedsel supply chain en voedselveiligheid voor iedereen te verzekeren, in Europa en daarbuiten”. FDE verwelkomt de Guidelines van de Europese Unie maar desondanks gesteld tegenover ernstige verstoringen. Het raadt de Europese Commissie aan om te werken met de Lidstaten tot manieren om de agri-food sector te ondersteunen. Die is al onder ernstige financiële druk. Ook raadt het de Europese Commissie aan de voedselprijzen en transportprijzen te monitoren en alleen handelingen te sluiten op wetenschappelijke basis.

Aanbestedingsnieuws vindt home buying onverteerbaar. Een rem op en het verder verstoren van internationale handel waar juist een investering in internationale diplomatieke relaties en internationaal vertrouwen nodig is voor het stabiliseren van de koers van de Euro en het sluiten van uniforme maatregelen in het belang van duurzaamheid en volksgezondheid. En bovendien, wij willen óók al die Franse producten hamsteren. Niet om gebelgd te doen hoor, maar het is vooral door die Belgen dat we er  nu niet door kunnen. Terwijl de grenzen op slot doen en geen Chateau Migraine meer drinken, helemaal niet uitmaakt voor de Corona volgens de WHO.  Gewoon je handen wassen! Van asperges tegenhouden aan de grens, lost echt geen virus op.

Public Domain
File:Eugène Delacroix – Le 28 Juillet. La Liberté guidant le peuple.jpg

Het toont ook meteen hoe wereldvreemd dat concept home buying is, wanneer de liefde van 2 kanten komt. Dat kan in de Verenigde Staten waar je home ruim 9.826.675 kilometer² is. Niet in kleine rotlandjes. Zij willen toch ook Brabantse asperges bij hun jambon? Wij willen toch ook onze pindakaas op hun stokbrood van de Délifrance? Waar is de Oasis, de Orangina, de Amora mayonaise, de moutarde die WEL echt smaakt naar alsof die uit Dijon zou kunnen komen? Die koeientong en kikkerbil hoeft niet maar verder is alles in hun supermarkt wél te eten. Geef ons die kans! Ik eis Madeleines met Confituur van de Bonne Maman! Al moet ik het zelf halen.

Zie ook:

https://www.france24.com/en/20200330-france-urges-firms-accepting-state-aid-during-coronavirus-crisis-not-to-pay-out-dividends

https://www.france24.com/en/20200328-france-issues-call-to-buy-french-as-coronavirus-erodes-single-market

https://www.fooddrinkeurope.eu/news/statement/ensuring-food-security-during-covid-19/

en de afgeschoten grondwet:

https://www.europarl.europa.eu/about-parliament/nl/in-the-past/the-parliament-and-the-treaties/draft-treaty-establishing-a-constitution-for-europe

mr. drs. S.M. Ploeg

jurist/ filosoof
(geen rechtsfilosoof)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »