FO ontwerp Tweede Kamer openbaar gemaakt – Aanbestedingsnieuws

FO ontwerp Tweede Kamer openbaar gemaakt

Terwijl de aanbesteding voor de bouw van de Tweede Kamer geheim werd gehouden omwille van de veiligheid, is opvallend veel van de onderliggende aanbestedingsdocumentatie openbaar gemaakt. Het meest recente stuk: Het voorlopig functioneel ontwerp, is cruciaal voor de bepaling van de beprijzing van de verbouwing.

Onderdeel van de verbouwing is ook dat bij de ogenschijnlijk belendende panden, waarin het nieuwe kamergebouw is gehuisvest, de gevel wordt hersteld en authentiek geverfd naar het kleurenmodel van 1915.Ook trappenhuizen worden ontdaan van rode lopers en hersteld naar de oorspronkelijke situatie.

©Rijksoverheid 2020 / Zaz

Er komt een stilteruimte en een fitness ruimte.

Nu zit de entree nog tussen allerlei hoge muren ingeklemd. De nieuwe publieksingang is via de markt, waar een gat in de grond wordt gemaakt zodat de bezoeker bij de entree afdaalt en een kelder inkomt. Heel symbolisch. Maar wel een stuk minder plek voor de biologische markt?!?

Voor journalisten is het ook wel interessant om er kennis van te nemen. Hoe kom je erin en hoe kom je weer snel weg? Nieuwspoort blijft waar die nu is en er wordt een glazen kap teruggebracht. Over snel weg gesproken. In de publieksentree wordt de markante roltrap weggehaald en de ruimte geschikt gemaakt voor publiekstentoonstellingen. Ook in de andere publieke ruimtes wordt de roltrap weggehaald en vervangen door een trap.

 

Het ontwerp is hier te downloaden:

https://www.rijksvastgoedbedrijf.nl/documenten/rapport/2020/12/03/functioneel-voorontwerp-tweede-kamer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *