FNV: Nieuwe CAO Taxi betere regeling bij aanbesteden – Aanbestedingsnieuws

FNV: Nieuwe CAO Taxi betere regeling bij aanbesteden

De nieuwe CAO Taxi bevat een betere OPOV-regeling (voor overgang van onderneming en de daaraan verplichte koppeling van overname van 75% van het personeel) voor aanbestedingen. Dat vindt tenminste Minke Jansma, bestuurder van FNV Taxi.

De bonden proberen al eerder in overleg met KNV voor elkaar te krijgen dat er bij aanbestedingen voor taxivervoer meer wordt gegund op waarde dan op prijs. De nieuwe cao Taxivervoer geldt voor 2 jaar vanaf 1 januari 2019. Jansma: ‘De huidige regeling roept altijd veel vragen op. Door de onduidelijkheid ervan ontstaan onwenselijke situaties. De werknemer betaalt dan de tol van een aanbesteding. Dat is met deze cao-afspraken verleden tijd.’

Met de nieuwe CAO wordt het doen van een baanaanbod aan het personeel van de vorige leverancier ook bij kleinere aanbestedingen verplicht. De regeling geldt bovendien ook voor uitzendkrachten en als er van onderaannemer of contractpartij wordt gewisseld.

Naast de achteruitgang in kwaliteit is ook de beperkte looptijd van de aanbestedingen een groot probleem. Op korte contracten neemt het taxibedrijf uiteraard geen vast personeel aan en gaan taxibedrijven niet investeren. De CAO kan daarin niet voorzien in een oplossing.

©FNV Taxi 2018

De nieuwe regeling kent geen uitzonderingsmogelijkheden meer. Na publicatie van een aanbesteding komt er snel inzicht in welk personeel betrokken is, wie overgenomen moet worden en welke rechten diegene heeft opgebouwd. Jansma: ‘De lijst is vanaf dat moment definitief, dus geen cherry picking. Uitzendkrachten komen ook op de lijst. Daarmee wordt hun werkzekerheid vergroot.’

De bonden hebben ook een tenderteam dat samen met de werkgevers (KNV) optrekt om de aanbestedingen zo goed mogelijk te kunnen beïnvloeden. Dit tenderteam, bestaande uit een specialist aangewezen door KNV en een specialist aangewezen door vakbonden, gaan samen elke aanbesteding vanaf het begin volgen. Dus niet als het programma van eisen geschreven wordt, maar vanaf het moment dat de eerste bespreking in een gemeenteraad plaatsvindt.

Bron: FNV 18 juni 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *