Fennek-pantservoertuigen krijgen flinke upgrade – Aanbestedingsnieuws

Fennek-pantservoertuigen krijgen flinke upgrade

Het grootste deel van de 344 Fennek-verkenningsvoertuigen van de landmacht krijgt op korte termijn een opknapbeurt. Dankzij de zogeheten midlife-update moeten de voertuigen nog tot minimaal 2034 inzetbaar blijven.

Van de 344 voertuigen worden er 322 uitgerust met deze upgrade. De firma Krauss-Maffei Wegmann is verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering. Directeur DMO vice-admiraal Arie Jan de Waard en luitenant-generaal Martin Wijnen van het Commando Landstrijdkrachten ondertekenden gisteren de overeenkomst.

De Fenneks worden voorzien van 9 verschillende configuraties en de zogeheten C4I-middelen (command, control, communications & intelligence). Het 1e voertuig moet in 2022 klaar zijn, het laatste wordt in 2027 geleverd.

©Defensie 2020
Fennek Tank in Mali

De landmacht gebruikt de pantserwielvoertuigen sinds 2005. De Fennek staat erom bekend laag en stil te zijn en is lastig te zien op warmtebeelden. De voertuigen zijn onder meer ingezet in Afghanistan en Mali. Primair is het voertuig ontworpen voor de verkenning, maar daarnaast vervult de Fennek een rol in de commandovoering, vuursteun en luchtverdediging.

De Fenneks worden onder andere in Nederland opgeknapt. Dat gebeurt door de firma’s Van Halteren Metaal en Nedinsco, die samenwerken met het Materieellogistiek Commando Land.

Bron: Defensie 10 december 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *