Everfuel levert waterstof voor bussen in Zuid-Holland – Aanbestedingsnieuws

Everfuel levert waterstof voor bussen in Zuid-Holland

Bij de busremise van Connexxion in Heinenoord komt aan het einde van volgend jaar een waterstoftankstation van Everfuel. Het Deense bedrijf heeft de Europese aanbesteding gewonnen die door de provincie Zuid-Holland was uitgeschreven. De opdracht loopt voor de komende 12 jaar. Vervoerder Connexxion zal de waterstof van het tankstation afnemen voor de bussen.  Het aanhangertje aan de bus behuist de H2 techniek. Daardoor kost de waterstofbus geen extra zitplaatsen, maar hebben chauffeurs ook een E-busrijbewijs nodig.

Sinds juni van dit jaar rijdt vervoerder Connexxion met 4 bussen op waterstof in de regio Hoeksche Waard en Goeree Overflakkee. Vanaf eind volgend jaar wordt dit aantal uitgebreid met 20 bussen, waarbij het tankstation deze bussen van waterstof gaat voorzien. Het gebruik van een waterstoftankstation met zoveel bussen is vooruitstrevend en maakt dit tankstation een van de grootste in Europa. Met een volle tank kunnen deze bussen ongeveer 350 kilometer afleggen. Tanken gebeurt nu nog bij het waterstofstation van Air Liquide in Rhoon.

Het tankstation gaat de waterstof helemaal groen leveren, een eis van de provincie. De waterstof wordt geproduceerd in Nederland, Denemarken en Duitsland. Het waterstofgas wordt bij de start van het project vervoerd naar het waterstoftankstation door trucks die op fossielvrije diesel rijden met een zeer hoge CO2-reductie. Gedurende de looptijd van het contract worden deze vervangen door volledig uitstootvrije trucks.

©Connexxion 2020

Het tankstation is geschikt voor bussen, maar kan in de toekomst ook gebruikt worden door ander zwaar vervoer zoals vrachtwagens door haar opschaalbare ontwerp. Het technische ontwerp van het station maakt het voor het tanken van personenauto’s niet geschikt. De tankdruk is anders.

Gedeputeerde Floor Vermeulen van verkeer en vervoer is zeer tevreden met het verloop van de aanbesteding. “Met de levering van waterstof vanaf het begin af aan volledig groen, zet de provincie een betekenisvolle stap richting waterstof als energiedrager voor mobiliteit. Het geeft bovendien een grote impuls aan de groene waterstofeconomie in Zuid-Holland.”

“We zijn erg verheugd met de opdracht van de provincie Zuid-Holland”, vertelt Jacobs Krogsgaard, CEO van Everfuel. “We hebben de ambitie om van groene waterstof een concurrerend alternatief te maken, en dit project is het eerste van hopelijk vele. Everfuel zet zich in om groene waterstof te leveren voor bussen, vrachtwagens en taxi’s. Daarmee willen we een bijdrage leveren aan de groene transitie in Nederland.”

Bron: Zuid-Holland, 20 augustus 2020

Zie ook:

https://www.connexxion.nl/nl/nieuws/nieuwsberichten/nieuwsberichten/eerste-waterstofbus-in-connexxion-regio-hwgo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *