Europadecentraal over termijnverlenging in aanbestedingen – Aanbestedingsnieuws

Europadecentraal over termijnverlenging in aanbestedingen

Corona, Corona. De inkopers kunnen de aanbesteding nog wel voortzetten maar een spoedbestelling voor mondkapjes gaat eventjes voor. Kan een aanbesteding de tijd rekken? Ja, dat kan. Dat bericht tenminste Europa Decentraal eergisteren. Om problemen in een lopende aanbesteding te voorkomen, kan een overheidsorganisatie besluiten om zelf de gestelde termijnen verlengen. Belanghebbenden moeten dan wel op de hoogte worden gebracht. Dat kan ook weer via TenderNed.

©ZaZ, 2020

Vrijwel alle aanbestedende diensten zullen er al eens gebruik van hebben gemaakt van de mogelijkheid tot rectificatie. Om een deadline te verlaten moet je de kring van gegadigden opnieuw op de hoogte stellen. Laat het echter wel tijdig weten, adviseert Aanbestedingsnieuws daarbovenop. Extra informeren van de aanbieders, kan natuurlijk ook nooit kwaad. Het geeft de aanbieders ook de gelegenheid, een betere aanbieding in elkaar te zetten.

Europa Decentraal concludeert:

In het geval van een reeds gepubliceerde Europese aanbestedingsprocedure of een nationale procedure met voorafgaande bekendmaking is voor de wijziging van de termijnen een rectificatie in het elektronisch systeem voor aanbestedingen, zoals TenderNed, vereist (artikel 2.67 Aanbestedingswet 2012). Er dient gebruik te worden gemaakt van een rectificatieformulier. Via TenderNed kan dit formulier gemakkelijk nationaal en op TED gepubliceerd worden. Alle bij de aanbesteding betrokken partijen ontvangen hier automatisch bericht van.

Nu iedereen thuis werkt, kan het ook zo maar zijn dat de baby nog van de creche moet worden gehaald, terwijl de deadline al in zicht is. Neem de tijd, lijkt het advies van Europa Decentraal. Wees blij met wat je hebt en wat je hebt is in elk geval de tijd.

Voor toekomstige aanbestedingen is het decentrale overheden ook aan te raden om rekening te houden met eventuele vertragingen die inschrijvers bij het doen van de inschrijvingen op kunnen lopen. In bepaalde situaties kan het daarom verstandig zijn om op voorhand al langere termijnen te hanteren.

Coronacrisis mogelijk van invloed op verloop aanbestedingsprocedures

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *