Europa Decentraal licht het EU Circular Economy Package toe – Aanbestedingsnieuws

Europa Decentraal licht het EU Circular Economy Package toe

©Eu 2022; Photographer: Christophe Licoppe

Op 30 maart 2022 heeft de Europese Commissie het eerste deel van het Circular Economy Package voorgesteld. Dit eerste deel van het pakket bestaat uit vier voorstellen die een circulaire economie tot stand moeten brengen in de Europese Unie. Een circulaire economie is een economisch systeem waarin producten en grondstoffen zo veel mogelijk worden hergebruikt. De instrumenten uit dit pakket zullen bijdragen aan een Unie dat onafhankelijk is op het gebied van energie en hulpbronnen, beter bestand is tegen externe schokken en daarbij rekening houdt met de natuur en de menselijke gezondheid.

De informatiewebsite Europa Decentraal, een Nederlands initiatief ter informatievoorziening aan de gezamenlijke decentrale overheden over de invloed van Europees beleid,  licht toe met welke richtlijnen de producten uit de Unie circulairder worden en hoe. Hoewel het niet direct van toepassing is op het inkoopproces zijn de richtlijnen op het gebied van circulariteit relevant voor de supply chain en daarmee ook voor inkopers, zowel van aanbestedende diensten als van de inkopers van de private sector.

De Europese Commissie richt zich in het eerste deel van het pakket op de volgende vier onderwerpen:

  • Regels voor duurzamere goederen op de Europese markt;
  • Een strategie voor duurzaam en circulair textiel. Met een nieuwe strategie wil de Commissie textielproducten die in de EU verkocht worden duurzamer en gemakkelijker herstelbaar, herbruikbaar en recyclebaar maken voor het jaar 2030. De strategie zou moeten leiden tot minder snelle mode, textielafval en vernietiging van onverkocht textiel. Zo wil de Commissie bijdragen aan textielproductie waarbij sociale rechten en het milieu volledig worden gerespecteerd;
  • Herziening van de bouwproductenverordening;
  • Versterken van de positie van de consument bij de groene transitie. De voorgestelde wijzigingen van de Richtlijn Consumentenrechten en de Richtlijn Oneerlijke Handelspraktijken moeten de positie van consumenten versterken binnen de groene transitie. Zo moeten de nieuwe regels consumenten helpen om geïnformeerde en milieuvriendelijke keuzes te maken bij het kopen van producten. Daarnaast komen er strengere regels om consumenten te beschermen tegen valse milieuclaims, ook wel ‘greenwashing’ genoemd. Tot slot wordt de zogenoemde “zwarte lijst” uitgebreid met nieuwe handelspraktijken die verboden en oneerlijk zijn, bijvoorbeeld het vermelden van een generieke, vage milieuclaim.

Zie voor een uitwijding op de maatregelen die zijn voorgesteld door de Europese Commissie:

Circulariteit inbedden in economie EU: Commissie presenteert eerste deel Circular Economy Package – Europa decentraal

Zie verder voor het EU Circular Economy Package,

  • Green Deal: Modernising EU industrial emissions rules to steer large industry in long-term green transition

    Today, the Commission is presenting proposals to update and modernise the Industrial Emissions Directive, key legislation to help prevent and control pollution.

     

  • PRESS RELEASE30 March 2022

    Green Deal: New proposals to make sustainable products the norm and boost Europe’s resource independence

    https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_22_2013

    The Commission is presenting today a package of European Green Deal proposals to make sustainable products the norm in the EU, boost circular business models and empower consumers for the green transition.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *