Egmond heeft innovatieve vangrail – Aanbestedingsnieuws

Egmond heeft innovatieve vangrail

De provincie Noord-Holland plaatste op 30 januari 2020 als proef een innovatieve GeluidVangrail langs de Hoeverweg (N512) in Egmond aan de Hoef. De GeluidVangrail is een combinatie van een vangrail met een laag geluidsscherm.

Het idee van een GeluidVangrail is van advies-en ingenieursbureau Movares en Merford Noise Control en won in 2018 de innovatieprijs. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland hebben in 2018 de innovatieprijs toegekend nadat beide provincies een oproep hadden gedaan om een geluidinnovatie te ontwikkelen. Van de 20 inschrijvingen won advies-en ingenieursbureau Movares de prijs voor Noord-Holland en werd het idee samen met Merford Noise Control doorontwikkeld.

De proef met de nieuwe GeluidVangrail duurt 3 maanden. Dan moet duidelijk worden of de proef ook werkelijk het geluid afkomstig van het verkeer vermindert met 1 tot 5 decibel. De proef vindt plaats langs de Hoeverweg (N512) ter hoogte van de Wimmenummervaart, over een lengte van zo’n 50 meter. Onder de vangrail wordt een plaat bevestigd die het geluid naar beneden reflecteert waar het wordt geabsorbeerd door de berm. Het voordeel van deze nieuwe GeluidVangrail is dat het zowel de functie van vangrail heeft als van geluidsscherm. Daardoor neemt het minder ruimte in dan een normaal geluidsscherm en het is minder kostbaar.

De provincie vergelijkt tijdens de proef de geluidsresultaten van de GeluidVangrail met een stuk weg waar een gewone vangrail staat en een stuk weg zonder vangrail. Er is bewust gekozen om de proef langs de Hoeverweg (N512) – zonder bebouwing – uit te voeren zodat de

©Noord-Holland 2020

meting zo zuiver mogelijk wordt gehouden, zonder risico op ruis of reflectie. Als de proef slaagt, is de GeluidVangrail een duurzaam alternatief dat 30 jaar meegaat en veiligheid voor de weggebruiker en geluidsdemping voor omwonenden combineert.

Bron: Noord-Holland, 30 januari 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *