Duurzame Kazerne Willem III geopend – Aanbestedingsnieuws

Duurzame Kazerne Willem III geopend

Na een periode van slopen, bouwen en inrichten is het nieuwe multifunctionele lesgebouw op de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn een feit. Hiermee is een volgende stap gezet in het constant moderniseren van het KMar onderwijs. De nieuwbouw van het 16.000 m2 grote lesgebouw is van de hand van de Rijksvastgoedbedrijf architect Peter Theuwissen en grotendeels intern ontworpen. Het lesgebouw is volledig gasloos en voorzien van een innovatieve en duurzame ijsbufferinstallatie die zorgt voor het verwarmen en koelen van het gebouw.

De opening vormt het sluitstuk van het masterplan renovatie KWIII kazerne.

©Defensie 2020

Op woensdag 18 april 2018 gaf het Rijksvastgoedbedrijf aan aannemer Wijnen Bouw Schijndel BV formeel het startsein om te beginnen met de bouw van het nieuwe lesgebouw. Van de voorbereiding op de bouw tot en met de oplevering heeft alles in het teken gestaan van duurzaamheid en innovatie. Zo is er een klimaatplafond: een koelplafond gecombineerd met een verwarmingsplafond waarbij de energie-uitwisseling plaatsvindt op basis van straling. Met deze straling kan een ruimte worden gekoeld en/of verwarmd.

Ook is er een ijsbufferinstallatie. Dit is een betonnen reservoir met een inhoud van ongeveer 900 m3 van gewapend staal. Deze is in de aardbodem geplaatst en gevuld met leidingwater als energieopslag-medium van een bepaalde temperatuur (5-20 graden). Door warmte uit het water te winnen wordt het water steeds kouder, maar het gebouw tegelijkertijd verwarmd. Verder liggen er zon-luchtwarmtecollectoren op het dak en glaspanelen met geïntegreerde PV-cellen.

Commandant Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee, kolonel Frank Rippens, opende het gebouw op woensdag 23 september feestelijk in het bijzijn van onder andere Commandant KMar, luitenant-generaal Hans Leijtens en locoburgemeester Jeroen Joon van de gemeente Apeldoorn.

Duurzaam glazen plafond ©Defensie 2020

Het nieuwe lesgebouw heeft een ondergrondse parkeerkelder met 214 plaatsen, 54 PNOD (Poolen Niet Operationele Dienstvoertuigen) parkeerplaatsen op het parkeerdek, een grote transparante centrale hal (atrium), een collegezaal met 160 plaatsen, 30 leslokalen voor 20 personen, een bibliotheek en daarnaast biedt het lesgebouw voor de instructeurs 174 flexwerkplekken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *