Dura Vermeer restaureert Hemsterhuisbrug Den Haag – Aanbestedingsnieuws

Dura Vermeer restaureert Hemsterhuisbrug Den Haag

Op vrijdag 8 april 2022 werd het officiële startsein gegeven voor de restauratie van de monumentale Hemsterhuisbrug in Den Haag. De brug werd midden in het centrum van zijn plaats gehesen en klaargemaakt voor de restauratie. De brug uit 1885 is gemaakt door de firma Enthoven

©Dura Vermeer 2022

en moet na de restauratie zijn oorspronkelijke kleur terugkrijgen en wordt draaibaar gemaakt, ook krijgt de brug zijn historische lampenkappen terug.

 

In opdracht van de gemeente Den Haag voert Dura Vermeer het komende jaar, samen met Gebr. De Koning en Van der Zalm, de renovatiewerkzaamheden uit voor de Hemsterhuisbrug en het vernieuwen van de kademuur aan de Noordwal. De werkzaamheden zijn naar verwachting eind mei 2023 gereed.

In het eerste traject wordt de monumentale Hemsterhuisbrug door Dura Vermeer uitgehesen en op een externe locatie verder gedemonteerd. De brug wordt vervolgens gerestaureerd en opnieuw draaibaar gemaakt. De technische installatie van de brug zal worden geplaatst in een nieuw te bouwen brugwachtershuisje, dat er qua uiterlijk hetzelfde uitziet als het origineel uit 1885. De projectlocatie bevindt zich midden in de stad. Om hinder te beperken worden de werkzaamheden nagenoeg allemaal vanaf het water uitgevoerd. Ook de aan- en afvoer van bouwmaterialen vindt zoveel mogelijk over het water plaats om het verkeer in de stad te ontzien en de Noordwal zo min mogelijk af te hoeven sluiten.

Ook op dit project werkt Dura Vermeer aan zijn duurzaamheidsambitie “Hergebruik? Zo vaak mogelijk!” Zo worden de monumentale onderdelen van de brug hergebruikt in het nieuwe ontwerp. Daarnaast bestaan de landhoofden van de brug voor een groot deel uit natuursteen. Het natuursteen van de huidige landhoofden wordt door specialist MeestersIN gemerkt, gedemonteerd en afgevoerd naar de locatie waar het wordt gerestaureerd. Hierbij is het uitgangspunt om 95% te kunnen hergebruiken. Vanzelfsprekend wordt er ook gebruikgemaakt van duurzaam geproduceerd beton en hout.

Naast de restauratie van de Hemsterhuisbrug wordt ook de kade aan de Noordwal vernieuwd door Dura Vermeer. De 260 meter lange kade wordt in twee fasen vervangen. Elke fase duurt ongeveer een h

alf jaar. Eerst wordt een bouwkuip gemaakt, waarna de oude kademuur wordt gesloopt. Vervolgens wordt de nieuwe kademuur teruggebouwd, met aanmeervoorzieningen voor de recreatievaart en een opstapplaats voor de Haagse rondvaartboten.

Bron: Dura Vermeer, 11 april 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *