DIY Onkruid Wieden in Maastricht – Aanbestedingsnieuws

DIY Onkruid Wieden in Maastricht

Maatricht wil milieuvriendelijk onkruid wieden e.n gebruikt daarom geen chemische middelen voor het bestrijden van onkruid op verhardingen en in beplantingen. Dat helpt ook verontreinigingen van grond en grondwater tegengaan. De gemeente heeft bovendien bedacht om de burgers zelf te vragen te helpen onkruid van hun eigen stoep te verwijderen.

Op stoepen, pleinen, parkeerplaatsen, kiezelpaden en in brandgangen en plantsoenen verwijdert Maastricht het onkruid door branden, maaien of borstelen. In beplanting verwijdert de gemeente onkruid door te schoffelen of maaien. Dat heeft een klein nadeel.

“Omdat we met de niet-chemische methode pas kunnen beginnen als het onkruid is opgekomen, is onkruid langer zichtbaar. Ook als het onkruid is geschoffeld, nemen we het pas bij een daaropvolgende schoffelronde mee. Dit heeft te maken met kwaliteitsniveaus die door de gemeenteraad zijn bepaald.We doen er alles aan om de stad schoon en onkruidvrij te houden. Helaas zijn we door ziekte op dit moment onderbezet. Daarom vragen we uw hulp bij het onkruid bestrijden. We geven u tips hoe u zelf makkelijk het onkruid op uw eigen stoep kunt verwijderen. Als we dat allemaal doen, helpen we elkaar.”

Maastricht geeft de bewoners ook tips mee voor hoe ze dat kunnen doen.

  • Onkruid tussen de bestrating? Gewoon met kokend water, zonder enkele toevoeging. Het onkruid ‘verbrandt en gaat dood. Even laten intrekken en dan schrobben. Ook het kookvocht van aardappelen en bloemkool helpt.
  • Strooi eens wat keukenzout neer op de tegels in uw tuin en bezem het wat uit. Het liefst tegen de avond. ‘s Nachts gaat zout namelijk zweten en u zult zien dat mos en onkruid verdwijnt als sneeuw voor de zon.
  • Voegen kunnen schoongemaakt worden met een onkruidkrabber of oud aardappelschilmesje. Er bestaan ook speciale stalen onkruidborstels.
  • Een andere even eenvoudige methode is om de stoep te overgieten met een oplossing van water en azijn (10:1). Laat dit opdrogen en veeg de stoep schoon.
  • Of sproei de azijn met een plantenspuit op een zonnige dag direct op de groene aanslag. Laten opdrogen en wegvegen.
  • Weer een andere manier is een oplossing van heet water en soda. 5 eetlepels soda op een emmer heet water. Laten intrekken en schrobben.
  • Voor kleinere oppervlakten kun je gebruikmaken van een gasbrander. De plantjes sterven pas na een paar dagen af en dan kun je ze wegvegen.
  • Schoonspuiten met een hogedrukreiniger.

    ©ZaZ 2019

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *