Dijksma investeert 25 miljoen in veiligheid onbewaakte spoorwegovergangen – Aanbestedingsnieuws

Dijksma investeert 25 miljoen in veiligheid onbewaakte spoorwegovergangen

Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) trekt 25 miljoen euro extra uit om de veiligheid te vergroten op spoorwegovergangen die nog niet beveiligd zijn. Dit bedrag komt bovenop het reeds bestaande budget van 10 miljoen euro. Dijksma wil dat het geld wordt ingezet om een mix aan maatregelen te nemen, zoals het opheffen of het beveiligen van de overweg of het beter waarschuwen van de mensen die over willen steken.

Dat geld is onder meer ingezet voor innovatieve ideeën van ondernemers voor waarschuwen en beveiligen getest. Dat gaat bijvoorbeeld via apps. Het doel is de gereedschapskist van ProRail uit te breiden met effectieve oplossingen. Samen met regionale wegbeheerders zullen per gebied plannen worden gemaakt voor de aan

Aanleg RW1 door Bosrijke omgeving nabij de Lutte.
https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Rens Jacobs

pak van meerdere NABO’s tegelijk. Daarbij is er aandacht voor recreatieve belangen van fietsers en wandelaars.

In april 2016 maakte Prorail al bekend op zoek te zijn naar “Willie Wortels voor slimme oplossingen om onbeveiligde spoorwegovergangen veilig(er) te maken. Alles kan, behalve de beproefde methode van slagbomen en stoplichten. Zo’n voorziening kost ongeveer 300.000 euro per overweg en er is geen geld beschikbaar om alle 400 onbeveiligde overwegen daarmee uit te rusten.” Voor dit project was
€ 5 miljoen beschikbaar.

De proeftuin voor innovatieve ideeën is opgedeeld in twee categorieën: een voor het waarschuwen van weggebruikers dat ze een overweg naderen en extra moeten opletten (bijvoorbeeld met speciale borden, aparte waarschuwings-lichten of -geluiden of apps voor mobiele telefoons) en een voor manieren om te waarschuwen dat er een trein aan komt of het beveiligen van een overweg.

In beide categorieën worden drie ideeën geselecteerd en omgezet in een werkend prototype.

ProRail heeft nog een derde spoor: de zoektocht naar alternatieven voor ongelijkvloerse kruisingen van weg en spoor. “We roepen mensen ook op met ideeën te komen hoe je veilig het spoor kunt oversteken.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *