Deventer heeft een elektrisch voetveer – Aanbestedingsnieuws

Deventer heeft een elektrisch voetveer

Vanmiddag is het nieuwe schip Stad Deventer E van rederij Thuishaven in Deventer gearriveerd. Wethouder Frits Rorink feliciteerde schipper Scheers en zijn familie met het mooie schip. Het nieuwe elektrische voetveer is zeer stil en stoot geen uitlaatgassen uit.

Wethouder Frits Rorink: “Het voetveer over de IJssel is een visitekaartje voor ons mooie Deventer. Je hebt een uniek zicht op de historische binnenstad. Deventer is duurzaam dus past daar een elektrisch voetveer bij. Ik wens rederij Thuishaven met de Stad Deventer E een behouden vaart!”

Sinds 1962 verzorgt Thuishaven de veerdienst over de IJssel tussen de Welle en de Worp. Het huidige schip vaart hier sinds 1998 en wordt nu dus vervangen door een vergelijkbaar elektrisch schip. Het nieuwe schip is 16 meter lang, 5,2 meter breed en mag 100 personen vervoeren.

Het voetveer vaart dagelijks van 7.00 tot 23.00 uur en onder alle weersomstandigheden. ’s Nachts worden de accu’s van het schip opgeladen.

Bron: Deventer, 6 maart 2021

©Deventer 2021

De redactie van Aanbestedingsnieuws vond in de raadsstukken verder nog:

De tijd is verruimd, het pontje bleek in 2005 tenminste erg populair. Blijkens de raadsstukken was met de concessie 80.000 per jaar gemoeid. De kosten voor het varen van de zomerdienstregeling het hele jaar door bedragen € 80.000. In 2017 deden twee bewoners een voorstel om het pontje te verduurzamen en de concessie aan hen te gunnen. Van inflatie is bepaald geen sprake, de kosten voor deze uitgebreide concessie bedragen nog steeds €80.000 en worden afgebouwd naar nul tot 2024. Het betreft een voorziening die onder het openbaar vervoer, product Verkeer en Vervoer valt. Dit product wordt gedekt uit de algemene middelen. We vonden er geen concessietender van terug en vroegen ons af of de afbouw van het tarief daarop gebaseerd was.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *