Defensie ontvangt offertes voor nieuwe onderzeeboten – Aanbestedingsnieuws

Defensie ontvangt offertes voor nieuwe onderzeeboten

Defensie heeft van de 3 kandidaat-werven een reactie op de offerte-aanvraag ontvangen voor de levering van 4 nieuwe onderzeeboten. Het gaat om Naval Group, Saab Kockums en thyssenkrupp Marine Systems. Dat meldt staatssecretaris Christophe van der Maat vorige week aan de Tweede Kamer.

Inmiddels is Defensie begonnen met het traject van beoordeling en van voorbereiding op het gunningsbesluit. Dit traject wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 afgerond.

De kandidaat-werven hebben vandaag ook bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat hun voorstellen ingediend voor industriële samenwerking, een zogenoemde Industrial Cooperation Agreement (ICA). Deze ICA is bedoeld om de Nederlandse Defensie Technologische en Industriële Basis (NLDTIB) te versterken. De winnende werf moet hieraan bijdragen.

©Zaz 2015

De ICA-voorstellen worden beoordeeld door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dit gebeurt gescheiden van de offertebeoordeling door Defensie.Vervanging van de boten is de komende jaren het grootste materieelproject van Defensie. Het duurt vanaf de contractondertekening nog zo’n 10 jaar voordat de eerste 2 onderzeeboten in de vaart zijn genomen. De boten moeten immers nog gebouwd en getest worden.

De Onderzeedienst vaart ondertussen door met de boten van de Walrusklasse. Op termijn zullen 2 van de 4 huidige boten uit de vaart zijn genomen. De onderdelen van beide onderzeeboten worden gebruikt voor het onderhoud van de andere boten.

Bron: Defensie, 28 juli 2023

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *