Defensie koopt quads bij Defenture – Aanbestedingsnieuws

Defensie koopt quads bij Defenture

Op 6 augustus 2020 werd bekend dat Defensie samen met Defenture uit Tiel dieselgedreven quads wil ontwikkelen. Al in augustus werd het contract getekend, zo bericht Defensie zelf. De overeenkomst is ook voor onderhoud van de quads. Nu vond Aanbestedingsnieuws ook het gunningsbericht op TenderNed en Negometrix. DMO heeft er een concurrentiegerichte dialoog voor uitgeschreven.

Uit die stukken op Negometrix blijkt dat de concurrentiegerichte dialoog heeft gelopen van 21 december 2017 14:00 tot en met 30 januari 2018 14:00. Des te opmerkelijker dat de stukken pas vier jaar later, op 16 september 2020 op Tenderned terecht zijn gekomen, als gunningsbericht.Vooral opvallend, vanwege het recent verschenen rapport over de verplichting aan te besteden versus verplichtingen voortvloeiend uit het NAVO-verdrag. Is dat een pikant moment waarop het gunningsbericht moest wachten?

In augustus berichtte Defensie

Defenture ontwerpt en bouwt de quads volgens militaire specificaties. Het betreft dus geen aangepaste civiele variant. De MDQ, die een multi-fuel dieselmotor krijgt, is te vervoeren zowel in als onder een Chinook-transporthelikopter. Dat maakt de quads zeer geschikt voor gebruik door grondtroepen.

Het nieuwe voertuig was aanvankelijk bestemd voor het optreden van Nederlandse special operation forces in missiegebieden. Defensie breidde de gebruikersgroep inmiddels uit. Ook 11 Luchtmobiele Brigade, het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers krijgen de MDQ.

Voordat de voertuigen in serieproductie gaan, voert de producent intensieve verificatietesten uit op 10 prototypen. Dat gebeurt in samenwerking met specialisten van de Defensie Materieel Organisatie en de eindgebruikers.

Defenture BV produceerde overigens ook de Vector-terreinwagen voor Defensie. Het Korps Commandotroepen ontving onlangs de laatste van de totaal 75 stuks.

©Defensie 2020

Blijkens het gunningsbericht gaat het om 249 quads en was er naast Defenture nog een andere concurrent die op de aanbesteding had ingeschreven. De quads worden in 2023 en 2024 geleverd

.

1 thought on “Defensie koopt quads bij Defenture

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *