Defensie koopt middelen en materieel om Noordzee te beschermen – Aanbestedingsnieuws

Defensie koopt middelen en materieel om Noordzee te beschermen

Defensie schaft camera’s en radarsystemen aan voor booreilanden en windmolens op zee. De krijgsmacht investeert daarnaast in satellietdata. Dat heeft staatssecretaris Christophe van der Maat vandaag de Tweede Kamer laten weten.

Over het inkoopmotief wordt in het persbericht opgemerkt:

“Met deze waarnemingsmiddelen is dreiging tegen vitale infrastructuur op de zeebodem eerder te onderkennen. Voor de beveiliging van de Noordzee koopt Defensie ook 2 nieuwe schepen. […] De dreiging bestaat vooral uit oppervlakteschepen waarvan de bemanning ongewenste activiteiten onder water uitvoert. Dat is bijvoorbeeld het verkennen of beschadigen van olie- en gasleidingen of internetkabels. Dit soort kwaadwillenden krijgen het nu een stuk lastiger om dat ongemerkt te doen. Want satellieten met een ‘synthetic aperture radar’ herkennen namelijk ook vaartuigen die hun identificatiesysteem hebben uitgeschakeld.”

Defensie houdt het Nederlandse verantwoordelijkheidsgebied op de Noordzee in de gaten, maar ook het gebied dat daaraan grenst. Hierbij wordt ook samengewerkt met andere landen. Schepen die mogelijk een dreiging vormen, zijn zo eerder op te sporen.

©Rijkswaterstaat 1993 1993-713-065

Overigens koopt Defensie de satellietcapaciteit voorlopig commercieel in. Vanaf 2027 beschikt de krijgsmacht er zelf over. Voor de beveiliging van de Noordzee koopt Defensie verder 2 nieuwe, relatief eenvoudige, schepen. Ze krijgen een kleine bemanning en zijn uitgerust met sensoren en onderwaterapparatuur om verdachte situaties te onderzoeken. De minister stuurt over deze vaartuigen in 2024 nog een brief aan de Kamer.

Bron: Defensie, 19 december 2023

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *