Defensie heeft nieuwe stapelaars – Aanbestedingsnieuws

Defensie heeft nieuwe stapelaars

Defensie heeft zichzelf nieuwe stapelaars aangeschaft. Een stapelaar, oof wel (vork)heftruck is een pallettruck waarmee ook op hoogte kan worden geplaatst. De stapelaars zijn leverbaar in dieselaangedreven en elektrische varianten en stapelaars die met de hand moeten worden bediend. De LindeL14 die Defensie nieuw heeft aangeschaft, is elektrisch aangedreven.

De nieuwe stapelaars bereiken met de 2.3 kilowat driefasenmotor een maximum snelheid van 10 kilometer per uur en kunnen 1.400 kilo dragen. De stapelaar kan je met weinig inspanning besturen dankzij de elektrische stuurbekrachtiging. Met een fijngevoelige joystick kan het apparaat de lading met precisie plaatsen. Dit is de zogenoemde Load Control die de rij- en heffuncties van elkaar scheidt. Ook heeft het apparaat een weeginstallatie dat het gewicht van de lading toont op een display.

De stapelaar heeft voor de veiligheid een noodstopschakelaar. Ook remt de stapelaar automatisch af als de bediener de rijschakelaar loslaat. De weeginstallatie is ook belangrijk voor de veiligheid. Die waarschuwt de bestuurder als de lading meer weegt dan het draagvermogen van de stapelaar. Met die informatie past de zogenoemde curve assistent de snelheid aan als er een bocht wordt genomen. Dit voorkomt gevaarlijke situaties.

De gehuurde stapelaars zijn al vervangen door 2 nieuwe stapelaars. De 2 oude stapelaars worden in het derde kwartaal van 2022 vervangen.

Bron: Defensie, 15 maart 2022

1 thought on “Defensie heeft nieuwe stapelaars

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *