Defensie heeft nieuw, draadloos ontsteektoestel – Aanbestedingsnieuws

Defensie heeft nieuw, draadloos ontsteektoestel

Binnenkort kan Defensie haar explosieven opsporings- en ontstekingstaak efficiënter, effectiever en veiliger uitvoeren. Dat kan dankzij het nieuwe Demolition Remote Firing Device LORIS (Long Range Initiation System). LORIS werkt draadloos, op langere afstand en met een drijfsysteem ook onder water.

Dat bericht Defensie zelf, in het kader van de serie #TechTuesday. De innovatie is blijkens het persbericht ook echt een verbetering. Defensie detoneert nu nog explosieven met een haspel met draad, dat weleens tekort schiet. Met LORIS is dit niet langer een probleem. Het nieuwe radiografische systeem werkt snel en op een grotere afstand met zo min mogelijk veiligheidsrisico’s voor de gebruiker.

De apparatuur wordt nog getest door De Defensie Materieel Organisatie (DMO). Men kijkt onder meer naar de gevolgen van straling en statische electriciteit, maar ook of de zender radiografisch stoort. Ook de aansluiting met het slagpijpje en of het systeem veilig is voor de gebruiker, worden nog getest.

Met het Float-systeem kan de apparatuur ook onder water worden meegenomen. Een duiker verbindt het ontsteektoestel aan het explosief en vervolgens drijft een ontvanger naar het oppervlak. Explosievenexperts kunnen het explosief nu vanaf een veilige afstand laten ontploffen.

De genie en Explosieven Opruimingsdienst Defensie gaan als 1e aan de slag met LORIS en het Float-systeem. Ook het Korps Commandotroepen, de Maritime Special Operations Forces en de Defensie Duikgroep hebben behoefte aan een dergelijk ontsteektoestel met drijfsysteem.

Bron:  Defensie, 7 december 2021

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *