Defensie beveiligt radioapparatuur met digitale versleuteling – Aanbestedingsnieuws

Defensie beveiligt radioapparatuur met digitale versleuteling

Soldaat met Raptor ©Defensie 2021

Veilige communicatie is essentieel voor militairen in het veld. Daarom wordt hun persoonlijke radiocommunicatieapparatuur voorzien van Nederlandse cryptografie. Het digitaal versleutelen van de verzonden en ontvangen informatie voorkomt verstoring en afluistering. Defensie tekende vandaag het contract voor deze opdracht met Technolution.

De firma Elbit maakt de radiocommunicatieapparatuur en stuurt deze naar Nederland. Hier plaatst Technolution een door Nederland ontworpen crypto-module in de radio en in de Raptor. Dit laatste is een soort tablet voor de militair in het veld om het gevecht digitaal te volgen.

De landmacht koppelt het systeem weer aan het battlefield management systeem. Hierdoor kunnen commandanten in voertuigen en commandoposten overzicht houden over hun mensen en het gevecht. Dit verbetert de situational awareness (kennis van een situatie) op alle niveaus aanzienlijk. Om de koppeling veilig te maken, produceert Technolution ook een dataveiligheidsfilter. Defensie ontwikkelt de software die hiervoor nodig is.

Directeur Projecten van de Defensie Materieel Organisatie commandeur Dick Kreiter: “De Nederlandse krijgsmacht behoort met de nieuwe radiocommunicatieapparatuur tot de koplopers binnen de NAVO als het gaat om de verbindingen van de uitgestegen militair. Hiermee zorgen we dat we de huidige elektronische oorlogvoering van de tegenstander het hoofd kunnen bieden.”

De radiocommunicatieapparatuur is onderdeel van STRONG (Soldier Transformation OnGoing). Dit programma omvat de vervanging van alle persoonlijke uitrusting en kleiding van militairen de komende jaren.

Op dit moment beheerst onzekere beschikbaarheid van elektronicacomponenten de wereldmarkt. Samen met Technolution wordt bekeken hoe is te voorkomen dat dit de planning overhoop gooit. Volgens de planning stroomt de apparatuur vanaf eind 2022 binnen.

Bron: Defensie 28 juni 2021

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *