Coronabollen in de grond in Groningen – Aanbestedingsnieuws

Coronabollen in de grond in Groningen

Op zaterdag 14 november gingen er in het dorp Ommelanderwijk maar liefst 15.000 bloembollen de grond in. De bloembollen werden door de provincie Groningen aangeboden aan de Dorpscoörporatie Ommelanderwijk. Met deze actie compenseert de provincie Ommelanderwijk voor de overlast rondom de werkzaamheden aan de nabijgelegen provinciale weg N366.

Dorpscoörporatie Ommelanderwijk greep de actie aan om bewoners in deze bijzondere tijd met elkaar te verbinden. De bloembollen werden op verschillende plekken in het dorp geplant. Door de nieuw afgekondigde coronamaatregelen werd per locatie steeds met twee mensen tegelijk gewerkt. Via Facebook werd een oproep gedaan om vrijwilligers te werven. Ook werd er via dit platform een tuinfrees beschikbaar gesteld om het poten van de bloembollen iets makkelijker te maken.

Tijdens de werkzaamheden aan de N366 tussen Veendam en Nieuwe Pekela reed veel sluipverkeer door onder andere Ommelanderwijk. Als compensatie voor de hinder, en voor de leefbaarheid in het dorp, werd voorafgaand aan het project een zogenaamde groencompensatie afgesproken. Door ruim 200 m2 bloembollen beschikbaar te stellen draagt de provincie Groningen nu bij aan het vergroten van de biodiversiteit in Ommelanderwijk. Er is speciaal gekozen voor bloemen die natuurlijke vijanden aantrekken van bijvoorbeeld de eikenprocessierups en de buxusmot.

Naschrift redactie 
Een geweldig idee van Groningen, om veel redenen. Het gaat door de corona niet goed met de bloembollen sector. Al in maart maakte de sector zich zorgen over de toekomst.

©Zaz 2015

De bloembollensector lijdt onder minder toerisme, minder vluchten en ene toch al dalende vraag, door corona treedt accute vraaguitval op, vergelijkbaar met de toerisme-industrie. Initiatieven om bloemen uit te delen in de zorg zijn een schrale troostprijs voor een enkele leverancier. Desondanks zijn er hardvochtigen die mensen dat de sector deze cascade van rampen had moeten zien aankomen.

Nu kun je in de toerisme industrie nog overschakelen op andere vormen van verhuur of desnoods een kinderdagverblijf. Met tulpenbollen valt er niet zo veel te doen. Je kan er verder nog soep van koken.  Aanbestedingsnieuws gelooft dus niet in kristallen bollen, wel dat het economisch gezien veel verschil kan maken als meer overheden hun loze saaie grasbermen vullen met bollen. Nu zijn ze ook nog eens niet zo duur. En het is hoe dan ook duurzaam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »