CDA Krimpenerwaard wil lokale ondernemers maaibeheer – Aanbestedingsnieuws

CDA Krimpenerwaard wil lokale ondernemers maaibeheer

©Wikimedia 2018

Het CDA in Krimpenerwaard komt in actie tegen het Europees Aanbesteden van maaibeheer, waardoor alleen grote bedrijven inschrijven op de aanbesteding. Het groenbeheer is kwalitatief onder de maat, en volgens het CDA zelfs een gespreksonderwerp op verjaardagen. En dat allemaal door de aanbesteding.

Wat het CDA Krimpenerwaard betreft komt dat doordat het onderhoud Europees is aanbesteed. De gehele Krimpenerwaard is als één kavel op de markt gezet, waarbij een Europese aanbesteding volgens de regels de enige mogelijkheid is. Een Europese aanbesteding vergt veel werk en dikke pakken in te vullen papier met aanbestedingsregels en procedures. Het gevolg: enkel grote bedrijven schrijven hierop in, waardoor nu al een aantal jaren grote machines van buiten onze gemeente het groen eens in de zoveel tijd komen maaien.

“Het huidige contract loopt nog even, maar onze fractie zal tijdens de begrotingsbehandeling van 12 november een motie indienen om onze gemeente bij de volgende aanbesteding op te delen in meerdere kavels. Dit geeft de mogelijkheid om onder een Europese aanbesteding uit te komen, waardoor ook lokale partijen mee kunnen inschrijven.”

Bovendien is het niet duurzaam, althans niet goed voor het milieu, en daar heeft het CDA Krimpenerwaard zeker een punt. De inzet van lokale ondernemers is minder milieubelastend vanwege de kortere reisafstand. Daarnaast is in het verleden gebleken dat lokale partijen meer geneigd zijn om in hun directe omgeving kwalitatief goed onderhoud te leveren, al was het maar uit het oogpunt van reclamewerking.

Tot zover dan het door ons ge-edite CDA persbericht. O, o, o … Was er maar een lokale en duurzame maaibeheerder. Oh maar die is er ook gewoon. Maar die wil de gemeente blijkbaar liever uitkopen en veranderen in burgerwoningen, zo concludeert Aanbestedingsnieuws uit Het Kontaktlokaal blad van de Krimpener- en Lopikerwaard. Aanbestedingsnieuws is verbaasd dat de gemeente Krimpenerwaard het maaibeheer niet allang laat uitvoeren door mijnheer Strijbos.

Al zal het er wel wat mee te maken hebben dat de opdracht überhaupt aanbesteed wordt, inschrijven op een aanbesteding krankzinnig ingewikkeld is en eenvoudige schapenboeren niet valt uit te leggen dat zij “maaibeheerders zijn” en wat ze moeten doen om een opdracht te winnen. Zo moeten die beestjes nog gevoerd worden met soja uit Brazilië terwijl het bermmaaisel hier vanwege de Kaderrichtlijn Afval wordt verbrand. Om er ‘natuurvriendelijk’ nieuwbouwwijkjes te bouwen met wegen ernaar toe van duurzaam asfalt . In tegenstelling tot de boeren hebben de boerenkluchten het in elk geval niet moeilijk.

Bron: CDA Krimpenerwaard, 11 november 2019

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *