Zwolse innovatieve busbaan wint betonprijs – Aanbestedingsnieuws

Zwolse innovatieve busbaan wint betonprijs

De Busbrug Zwolle heeft bij de Betonprijs 2019 een eervolle vermelding gekregen vanwege de maatschappelijke relevantie in de ontsluiting van het station en de complexiteit van de uitvoering. Verder prees de jury de doortastende combinatie van beton en staal. Met de Betonprijs bekroont de betonvereniging elke twee jaar toonaangevende projecten waarbij beton een belangrijke rol speelt.

BAM Infra realiseerde de brug in 1,5 jaar en geheel binnen budget, in opdracht van ProRail en de gemeente Zwolle. Het ontwerp komt van ipv Delft in samenwerking met het Duitse Setzpfandt en BAM Infraconsult. De brug is gebouwd om de drukke noordzijde van het station te ontlasten en verbindt het centrum en het noorden van de stad met het nieuwe busstation. De bouw duurde anderhalf jaar. Momenteel rijdt er dagelijks ongeveer 1200 keer een bus over de brug.

©Bam 2019

De 245 meter lange Schuttebusbrug over het spoor bij station Zwolle is een uniek geval. Niet alleen dankzij haar S-vorm en uitstraling, maar ook de samenwerking tussen beton en staal en de uitvoeringstechnische complexiteit maken dit project bijzonder. De brug is vernoemd naar de Zwolse grondlegger van het busvervoer, Schutte Verder is het de enige brug met een eigen festival.

Regiodirecteur Dorothé Wennekendonk van ProRail: ‘De technische uitdaging voor de realisatie van deze brug was groot. De brug gaat over een bundel druk bereden sporen en aan weerszijde hiervan staan gebouwen. Aan de ene kant moest de brug aansluiten op onze perrontunnel, aan de andere kant op een kruispunt met een spoorwegovergang. Door dit complexe inpassingsvraagstuk, is er een unieke vorm en bouwmethode tot stand gekomen.

Henk Post, directeur van BAM Infra Regionaal: “Voor BAM is de Busbrug hét bewijs dat door het gebruik van de digitale technologie van morgen, veel meer mogelijk is in het samenspel tussen vakmensen en materialen. BAM is zeer trots om invulling gegeven te hebben aan het slanke ontwerp van ipv Delft met grote betrokkenheid van alle Zwollenaren.”

Bron: Zwolle/Bam, 14 november 2019

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *