Brits Petrofac wint aanbesteding transformatorstation Tennet – Aanbestedingsnieuws

Brits Petrofac wint aanbesteding transformatorstation Tennet

Door middel van een Europese aanbestedingsprocedure heeft TenneT TSO B.V. Petrofac gecontracteerd voor de bouw van het offshore transformatorstation (platform) Hollandse Kust (zuid) Alpha. Petrofac is ook de beoogde partij voor TenneT’s volgende offshore project, het platform voor HKZ Beta. Petrofac gaat aan de slag met de engineering,  constructie, transport, installatie, aansluiting en het testen van het offshore transformatorstation.

Het gaat hier om de derde en vierde grote netaansluitingen voor wind op zee in Nederland. De opdracht volgt uit het nationale Energieakkoord. HKZ Alpha met een aansluitcapaciteit van 700 MW (megawatt) voor windparken op zee moet gereed zijn in 2021, HKZ Beta (700 MW) in 2022.

TenneT is verantwoordelijk voor het net op zee in Nederland en ontwikkelt als bijdrage aan het Energieakkoord tot en met 2023 minstens 3.500 MW aan offshore aansluitingen in een gestandaardiseerd concept van 700 MW per aansluiting. Het tenderproces voor kabels en platforms voor het project Hollandse Kust (noord) start aan het einde van 2018. Van 2024 tot en met 2030 zal, volgens de nieuwe Routekaart voor Wind op Zee, naar verwachting nog eens 7.000 MW aan offshore windvermogen worden gebouwd en aangesloten op het net.

De tracélengte van het landstation (Maasvlakte) naar het HKZ Alpha transformatorstation op zee (het ‘platform’) is ongeveer 48 kilometer. De verbinding bestaat uit twee 220 kV (220.000 Volt) zeekabels met elk een capaciteit van 350 MW. De levering en installatie van de land- en zeekabels voor HKZ Alpha en optioneel voor HKZ Beta is momenteel nog in tenderfase. De gunning wordt verwacht in de zomer 2018.

Bron: Tennet 9 juli 2018

©Tennet 2018
Artist impression van een offshore transformator (onder)station op de Nederlandse Noordzee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *