Breda zoekt natuurlijke bestrijder van de eikenprocessierups – Aanbestedingsnieuws

Breda zoekt natuurlijke bestrijder van de eikenprocessierups

Een natuurlijke bestrijder van de eikenprocessierups, wat zou de gemeente Breda daar nu mee bedoelen. Breda wil het grondig en eerlijk aanpakken maar vraagt niet actief naar natuurmaatregelen. Mezen zijn natuurlijk natuurlijke bestrijders van de eikenprocessierups. Maar die zullen naar verwachting niet massaal op de tender voor het natuurlijk beheersen van eikenprocessierupsen reageren.

Zo krijg je dan toch als je niet oppast als enige inschrijver weer allerlei firma’s met allerlei kankerverwekkend dodelijke snelwerkende giffen die op zo’n opdracht reageren. Wij hopen dat er ergens een innovatieve sierteler of heesterkweker is, die zich ook geroepen voelt tot deze opdracht. Of als het dan toch weer een op zichzelf onnodige adviseur moest zijn, een adviseur die heesters en rozen voorstelt en niet stiekem toch weer de dodelijke giffen van plantaardige herkomst. Zelf kunnen we het bij 3a3 consultancy niet doen, want wij geloven niet in aanbestedingen en bovendien, wat weten wij er nou van.

bewerkt nav. André Karwath, Pimpelmees Wikicommons,
https://nl.wikipedia.org/wiki/Mezen_(vogels)#/media/Bestand:Blue_Tit_aka.jpg

De opdracht betreft het natuurlijk beheersen van de eikenprocessierups, bladluis en overige plagen, hieronder vallen (maar niet uitsluitend) de volgende werkzaamheden:

  • natuurlijke beheersing van de plaagdruk;
  • toekomstig advies betreffende nieuwe innovaties en het mogelijk toepassen van deze innovaties;
  • het gebruik van een interactief volgsysteem (gisapplicatie) wat te koppelen is aan een Arcgis van de Gemeente Breda met als doel monitoring en inventarisatie;
  • het toepassen van verkeersmaatregelen;
  • op een aantal te bepalen locaties informatie plaatsen voor het publiek met uitleg, middels QR-borden of een ander voorstel.

Aanbestedingsnieuws adviseert nog maar eens gratis, hang door de sociale werkplaats getimmerde vogelhuisjes op, of laat bomen staan, in plaats van die te kappen. Dichte bomen en struiken, vers water en bloeiende bloemen. Maar dat kan je dus combineren door bloeiende struiken en heesters aan te planten. Je kan ook een bordje neerzetten aan het begin bij eikenbossen voor de eikenprocessierups-onwetende persoon die ook geen eikenbos op midlange afstand herkent.

Verdere praktische informatie over het bevorderen van de vogelstand:

http://www.bijenlandschap.nl/wp-content/uploads/2016/06/Bijvriendelijk-beheer-brochure-10-digi.pdf

https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/eikenprocessierupsen-eens-goed-aanpakken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *