Brandweer Deventer en Zwolle heeft nieuwe duikapparatuur – Aanbestedingsnieuws

Brandweer Deventer en Zwolle heeft nieuwe duikapparatuur

Fragment persfoto Brandweer Duikteam©Brandweer 2023

De brandweerkazernes in Deventer en Zwolle hebben nieuwe duikapparatuur en waterongevallenwagens (wo’s). Dat blijkt uit een bericht van Brandweer Nederland. Tot deze aanschaf maakten de duikers in Deventer en Zwolle gebruik van verschillende duikapparatuur. Dat is nu gelijkgetrokken waardoor alles voor beide kazernes hetzelfde is. Dat is een groot voordeel, want hierdoor is niet alleen het materieel uitwisselbaar. Ook collega’s kunnen gemakkelijk voor beide kazernes duiktaken uitvoeren.

Naast de eisen vanuit de wet, is er gekeken naar toekomstbestendigheid. De nieuwe duikapparatuur heeft daarom een aantal innovatieve eigenschappen. Zo kan er op de kant via een camera onder water meegekeken worden met de duiker. De video- en communicatiesystemen zitten in koffers waardoor deze makkelijker uitwisselbaar zijn. En magneetcontacten, in plaats van stekkers laden de systemen op. Ook de waterongevallenwagens zijn voorzien van nieuwe snufjes.
Hoewel het om een landelijke aanbesteding ging, heeft de leverancier speciaal voor deze inkoop iets ontwikkeld, om de duikapparatuur ergonomisch en arbotechnisch verantwoord in- en uit te kunnen laden.
Volgens teamleider Brandweerzorg Dirk Jan Pullen zijn de duikinstructeurs betrokken geweest bij het inkooptraject:

“Ik kijk terug op een mooi aanbestedingsproces waar onze duikers invloed hebben gehad op dit mooie duiksysteem. Het systeem waarmee de duikers van Deventer en Zwolle gaan duiken, is een product van jaren innoveren. Ooit werd in Deventer de eerste stap gezet om te gaan werken met luchtvoorziening vanaf de waterkant. Alle ervaring van de afgelopen jaren hebben we gebundeld en als basis genomen voor het systeem dat we nu gaan gebruiken.”

Bron: Brandweer Nederland, 13 april 2023

https://www.brandweernederland.nl/nieuws/nieuwe-duikapparatuur-voor-deventer-en-zwolle/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *