Brabant wil ondernemers inspireren met lisdoddes – Aanbestedingsnieuws

Brabant wil ondernemers inspireren met lisdoddes

Laatst geupdate op september 25, 2023 door redactie

Daartoe heeft Brabant een video laten maken waarin Anne-Marie Spierings in het kader van de circulaire economie week die het vorige week was.
Met een voorbeeld wil gedeputeerde Anne-Marie Spierings Brabantse circulaire ondernemers uitdagen, om met één innovatieve oplossing meerdere Brabantse vraagstukken tegelijk op te lossen.

De meerdere doelen die volgens het filmpje worden bereikt, zijn:

 Naast dat het verbouwen van lisdoddes meer variatie in ons landschap geeft, bijdraagt aan een hogere bio-diversiteit en CO2 vasthoudt, wordt er ook een extra inkomstenbron voor boeren gecreëerd. Lisdoddes kunnen namelijk verwerkt worden tot houten plankjes, welke vervolgens weer in een nieuw te bouwen woning toegepast kan worden.

Bron:  Brabant, 9 februari 2022
https://www.brabant.nl/actueel/nieuws/economie/2022/oproep-aan-brabantse-ondernemers

NDR: Als oorspronkelijk uit Brabant afkomstige ondernemer is 3a3 Publishing zeer geïnteresseerd in alle alternatieven voor kaalkap. Helaas. Aanbestedingsnieuws snapt nog niet helemaal wat

© MichaD 2007 / Wikicommons

voor alchemistische truc het nu vergt om hout te maken van een niet-houten gewas. Natuurlijk, het riet valt te drogen en te verwerken tot mandjes, tot papierpulp zelfs, alhoewel, zo zelfs is het niet, de vezelige aard is wel vergelijkbaar met papyrus, en hennep, en van de wortels kun je volgens de Indianen althans, nog siroop maken, dus niet uitproberen, want hun bulrush is net niet helemaal hetzelfde, de sigaren kun je nog een boeket mee, waar komt het houten plankje dan vandaan?

2 thoughts on “Brabant wil ondernemers inspireren met lisdoddes

  1. Van de stengels en bladeren van lisdodde kunnen platen geperst worden met een hoge sterkte, brandveiligheid en isolatiewaarde, zonder chemische middelen, zoals in bijv. spaanplaat. Ook is het mogelijk van de vezels platen te persen (vergelijk MDF).

    1. Bedankt en wat interessant.
      Op het gevaar af, de grap dodelijk saai uit te leggen: Je kan van alles persen tot het hard genoeg is om er planken van te maken, ook PVC-verpakkingen. Riet kan geperst en nuttig gebruikt, maar is daarmee nog geen hout, vandaar onze opmerking over alchemie. Alleen hout is hout.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *