Bouwend Nederland: Brabant duurzaamste opdrachtgever – Aanbestedingsnieuws

Bouwend Nederland: Brabant duurzaamste opdrachtgever

Het Aanbestedingsinstituut Bouw & Infra van Bouwend Nederland heeft een top 25 gepubliceerd van duurzaamste opdrachtgevers in de bouw. Brabant kwam daarbij op nummer 1, gevolgd door gemeente Amersfoort (met eveneens 4 sterren) en gemeente Hollands Kroon (drie sterren). Heel populair is duurzaam aanbesteden niet. Ondanks de klimaatdoelen wordt slechts in een kwart van de openbare aanbestedingen op duurzaamheid gegund.

In opdracht van Bouwend Nederland analyseert de Stichting Aanbestedingsinstituut Bouw & Infra sinds 2016 alle openbare aanbestedingen op de mate van gunning op duurzaamheid. Dit onafhankelijke instituut adviseert opdrachtgevers en -nemers om de kwaliteit in aanbestedingen te vergroten.

“Ik wil de provincie Noord-Brabant van harte feliciteren met het behalen van de titel ‘Meest duurzame publieke opdrachtgever’,” zegt Jos van Alphen, Adviseur Aanbestedingsrecht bij het Aanbestedingsinstituut en samensteller van de Top 25. “Zij hebben bij enkele grote wegenbouwprojecten duurzaamheid als doorslaggevend criterium mee laten wegen bij de gunning van de opdracht. Hierdoor konden ondernemers zich op duurzaamheid onderscheiden en innovaties.

Uit de volledige analyse van 2018 blijkt onder meer dat in 73,1% van alle openbare aanbestedingen duurzaamheid geen rol speelt. In de overige 26,9% werd wel gewerkt met duurzame gunningscriteria. Maar als er werd gegund op duurzaamheid telde dat in 58,4% van de gevallen voor 15% of minder mee in de gunning. “Ondanks dat de grote lijn teleurstellend is, ben ik blij dat er ook opdrachtgevers zijn die zich

©ZaZ 2019

positief onderscheiden!”, zegt Helen Visser, Programmamanager Duurzaamheid bij Bouwend Nederland. “Daarom zetten wij deze duurzaamheidsambassadeurs graag in het zonnetje, en hopen dat zij als voorbeeld dienen voor publieke opdrachtgevers die buiten deze lijst vallen.”

 

Bron: Bouwend Nederland, 7 oktober 2019

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *