Bouw- en vastgoedketen stelt ‘nieuw normaal’ vast voor Brabantse bouwprojecten – Aanbestedingsnieuws

Bouw- en vastgoedketen stelt ‘nieuw normaal’ vast voor Brabantse bouwprojecten

Circulair hergebruik. Bron: Haagse Beeldbank / Google Streetview

Circulair bouwen is hot.Tenminste, dit roept de provincie Noord-Brabant.  In het kader van ijzer smeden wanneer het heet is, kwamen de kopstukken van de Brabantse bouw-, vastgoedketen en overheid bijeen om het manifest ‘Brabantse Aanpak Circulair Bouwen’ te ondertekenen. Het ondertekenen moet ertoe leiden dat er minder grondstofverbruik, CO2, stikstof, afval en water verbruikt wordt door bouwprojecten.

De ondertekenaars noemen zich een ‘open ecosysteem’. Dat betekent dat van architect tot sloper, van opdrachtgever tot opdrachtnemer is uitgenodigd om aan te sluiten. ‘Zolang je dezelfde ambitieuze doelen stelt voor circulair bouwen in Brabant,’ is een voorwaarde volgens het manifest. Veel van de organisaties stelden hiervoor een ‘I Believe’- statement op. ‘Het is een manier waarop men elkaar motiveert en ook houdt aan de gemaakte afspraken,’ benadrukte Woud Jansen (Alba Concepts) tijdens de bijeenkomst. Een voorbeeld van zo’n statement uit de pen Heijmans, ‘“Wij geloven dat een circulaire bouweconomie op termijn haalbaar is, waarbij materialen oneindig in de kringloop kunnen circuleren en de impact op het milieu wordt teruggedrongen. En elke partij in de sector kan op een unieke wijze bijdragen aan deze materiaaltransitie.’

NDR: Volgens Aanbestedingsnieuws weer een groot  “morgen als Mie komt” gehalte.  Grootste voorbeeld van de circulaire onzin is bijvoorbeeld het Zuiderstrand Theater in Den Haag. Tijdelijk gebouwd met circulaire bedoelingen. Maar het is niet demontabel genoeg, niet herbruikbaar genoeg en zal dus wel gesloopt worden. Je kunt duizend keer zeggen dit gebouw is circulair gebouwd. Maar als je daarmee bedoelt misschien dat het over 50 jaar `deels` hergebruikt kan worden is het een loze kreet want over 50 jaar ….. Toch is er wel circulariteit, is al heel eeuwenlang een goed gebruik. Delen van gebouwen zijn vaak hergebruikt. Het gaat dan om monumentale delen van oude gebouwen. Het `Esscher`Paleis Voorhout zit er vol mee en ook een mooi voorbeeld is een buitendeur op het Haagse Buitenhof die ooit een poort was in de Hofsingel. Dat is circulair bouwen. Dus materialen hergebruiken is dat wel, het voornemen hebben betonprutbouw als circulair bestempelen is dat niet, dat is wie dan leeft, dan zorgt.

Bron: Provincie Noord Brabant, 18 maart 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *