Bossche Ambtenaar veroordeeld voor verzinnen offertes aanbesteding – Aanbestedingsnieuws

Bossche Ambtenaar veroordeeld voor verzinnen offertes aanbesteding

Voor de Rechtbank in Den Bosch is een voormalig ambtenaar veroordeeld voor valsheid in geschrifte. De ambtenaar was onder meer ten laste gelegd dat hij opzettelijk een “Proces-verbaal van Aanbesteding“, (elk) zijnde een geschrift dat bestemd was om tot bewijs van enig feit te dienen, valselijk heeft opgemaakt of vervalst. Het ging om de aanbesteding van architectenwerkzaamheden aan het Artemis-theater in Den Bosch.

De verdediging heeft vrijspraak bepleit, onder meer omdat de gemeente door het vervalsen van de processen-verbaal van aanbesteding niet zou zijn benadeeld. De rechtbank overweegt dat verdachte heeft bekend dat hij in het kader van de aanbestedingsprocedure telkens slechts één offerte heeft opgevraagd bij een bouw- c.q. installatiebedrijf van zijn keuze, terwijl hij in het proces-verbaal van aanbesteding telkens valselijk ook de namen en offertebedragen van twee andere bedrijven heeft opgenomen.

De verdachte heeft, zo staat te lezen in de uitspraak, ter zitting verklaard dat hij ‘de namen en de offertebedragen van de bedrijven die het werk niet gegund hebben gekregen, maar wel zijn genoemd in het proces-verbaal van aanbesteding, uit zijn duim heeft gezogen’.

De rechter overweegt daarop “Dat de gemeente hierdoor niet (financieel) zou zijn benadeeld valt achteraf niet met voldoende mate van zekerheid vast te stellen, doch is voor de beoordeling ook niet relevant, nog afgezien van het feit dat het correct naleven van de aanbestedingsprocedure op zichzelf geacht moet worden het gemeentelijk belang te dienen, waar het gaat om het aanzien en de betrouwbaarheid van de (gemeentelijke) overheid.”

De rechtbank straft lager dan de Officier heeft geëist (20 maanden onvoorwaardelijk) en houdt daarbij rekening met het feit dat de man ook is ontslagen en niet snel meer in overheidsdienst zal worden aangenomen. Hij legt de verdachte een taakstraf op, voor de duur van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 6 maanden met een proeftijd van twee jaar.

Voor het aannemen van giften, waaronder van een reisbureau, is de voormalige ambtenaar vrijgesproken. Hij was toen in dienst als adviseur, waardoor niet valt uit te sluiten dat hij gewoon een contractueel bedongen product heeft geleverd.

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBOBR:2016:5478

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *