Bodegraven schaft ledverlichting aan – Aanbestedingsnieuws

Bodegraven schaft ledverlichting aan

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk is heeft het licht gezien, als het gaat om duurzame aanbestedingen. Vrij letterlijk. Eerder haalde het de internationale pers met een pilot ledverlichting in de vloer bij oversteekplaatsen, in samenwerking met HIG Traffic Systems. Vorige maand heeft de gemeente de vervanging van de openbare verlichting langs de Meije en de Kerkweg in Bodegraven succesvol afgerond.

Volgens de gemeente wordt met de energiezuinige ledverlichting jaarlijks tachtig procent minder energie verbruikt, gelijk aan het energieverbruik van tien huishoudens. Die besparing wordt vooral bereikt door het doven van de lichten na middernacht. Met de nieuwe ledverlichting is het stroomverbruik verminderd van 45 watt naar 12 watt per lamp. Daarnaast worden de lampen voortaan gedimd tussen 24.00 en 6.00 uur. Hierdoor wordt 80 procent minder energie verbruikt.

Met de slimme verlichting bespaart de gemeente jaarlijks 31.000 kWh op het traject langs de Meije en de Kerkweg. Deze besparing is gelijk aan het energieverbruik van tien huishoudens.

Foto: ZAZ 2019

De verlichtingsarmaturen langs de Meije en de Kerkweg waren al enkele jaren aan vervanging toe. De zogenaamde SOX-verlichting bevatte bovendien kwik en was daarmee milieuvervuilend als deze kapot ging. Ook hadden deze lampen een zeer beperkte levensduur, zorgden ze voor veel lichtvervuiling en hadden ze een erg hoog energieverbruik.

De vervanging van de openbare verlichting in het gebied is uitgevoerd in nauw overleg met het dorpsteam Stichting Meijebelangen. De werkzaamheden zijn in samenspraak met het dorpsteam gepland zodat de overlast voor inwoners van de Meije tot een minimum is beperkt.

Deze manier van verlichten past door het aanzienlijk lagere energieverbruik goed binnen het raadsprogramma 2018-2022 Samen Duurzaam Gezond. Daarin kiezen we voor het omzetten van goede voornemens in concrete stappen, zoals deze slimme verlichting in de Meije.

Zie eerder:

Pilot Led-licht bij oversteekplaatsen in Bodegraven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *