Blue Plastics krijgt €300.000 innovatiesubsidie van Noord-Holland – Aanbestedingsnieuws

Blue Plastics krijgt €300.000 innovatiesubsidie van Noord-Holland

Plastic recyclen is niet makkelijk. Er zitten toxische verven op. Blue Plastics B.V., een startup gevestigd in Amsterdam, heeft een converteerbare lening van € 300.000 ontvangen van het Innovatiefonds Noord-Holland. Samen met industriepartner TCR Plastics steunt het Fonds de ontwikkeling van het bedrijf voor de recycling van gebruikte plastics.

Blue Plastics heeft een unieke methode ontwikkeld waarbij gebruikte plastics worden gereinigd van zowel organisch als anorganisch materiaal, bijvoorbeeld print inkt, lijm, plantenresten en papier. Dit gebeurt in een circulair en emissievrij, closed-loop system middels het toevoegen van een reinigingscomponent. De bestaande processen van heet wassen met water en drogen worden daarmee overbodig gemaakt. Dit levert volgens een woordvoerder van Blue Plastics een enorme water- en energiebesparing op en geeft een minimale CO2 uitstoot.

©Blue Plastics 2020

Het door het Blue Plastic geproduceerde regranulaat heeft betere eigenschappen dan bestaande regranulaten waardoor het circulair inzetten van plastics makkelijker wordt. Er wordt minder tot geen nieuw materiaal toegevoegd aan het regranulaat. In 2021 wordt de laboratorium schaal opstelling van Blue Plastics uitgebouwd naar een proeffabriek. De resultaten uit die proeffabriek zullen in een later stadium worden geïmplementeerd in een industriële recyclingplant.

Het verwachte resultaat is 6000 ton per jaar van Near prime LDPE Granulaat, dat schoon en geurvrij is en is te gebruiken voor non-food plastic producten, voor gebruik in bijvoorbeeld de agrarische -of verpakkingsindustrie. 

 

Tatiana Novoseltseva, medeoprichtster van Blue Plastics:

 

“Als ondernemer weet ik hoe belangrijk het is om juiste partners te vinden. Sinds de oprichting van Blue Plastics hebben Climate-KIC en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een belangrijke ondersteunende rol gespeeld. Wij zijn ontzettend trots en blij dat TCR Plastics en Innovatiefonds Noord-Holland in dit project geloven. Samen zetten wij nu de volgende stap richting een duurzame economie. Onze missie met Blue Plastics is innovatie brengen in de huidige recyclingindustrie, waardoor plastic een duurzame en circulaire grondstof wordt. Het is van groot belang dat alle deelnemers in de plastic waardeketen hun impact realiseren en een bijdrage leveren. Het is goed om te zien dat een belangrijke speler in de industrie zoals TCR Plastics een actieve rol speelt bij het verduurzamen van plastics en het verminderen van de impact op het milieu.’’

Wouter Keij, directeur Innovatiefonds Noord-Holland:

“Met de bestaande technieken is het moeilijk om gebruikte plastic goed te recyclen en worden daarom vaak verbrand of gestort. Blue Plastics heeft een uniek reinigingsproces ontwikkeld waarmee gebruikte plastics gerecycled kunnen worden. Dit leidt tot hoogkwalitatieve granulaat wat uitermate geschikt is voor nieuwe toepassingen. Met een toenemende wereldbevolking neemt de hoeveelheid gebruikte plastics jaarlijks toe. De innovatie van Blue Plastics draagt bij aan het circulair maken van de materiaalstromen binnen de (landbouw)industrie-, transport-, verpakkings- en andere sectoren.”

Bron: Noord-Holland/Blue Plastics, 4 november 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *