Belhaj over defensie feesten: “niet uit te leggen” – Aanbestedingsnieuws

Belhaj over defensie feesten: “niet uit te leggen”

Kamerlid Belhaj (D66) heeft vragen gesteld over het bericht op Shownieuws/Hart van Nederland, dat defensie voor €4,5 miljoen aan feestjes en representatiekosten uitgeeft. Ze vraagt of de Minister de mening deelt dat dit exorbitant is en aan de belastingbetaler niet uit te leggen valt. Met name wil ze weten waar de ” grote druk” uit bestaat, die aanleiding zou zijn geweest voor deze feesten.

Ook vraagt zij naar de kosten van een personeelsuitje naar Walibi en welke afspraken er zijn gemaakt over relatiegeschenken.

Shownieuws had de representatiekosten opgevraagd en daaruit bleek vorige week, dat deze kosten niet gezamenlijk onder één kostenpost vallen. Hierdoor was er binnen de financiële afdeling van Defensie niet altijd overzicht op deze kostenposten.

In 2016 en 2017 werd er zo’n 4,4 miljoen euro uitgegeven aan personeelsfeesten en geschenken. In 2018 stegen de kosten met zeventien procent naar 5,1 miljoen euro. Een in het oog springende rekening komt op naam van de Koninklijke Marechaussee. In 2018 trok Defensie 600.000 euro uit voor een personeelsfeest, dat werd georganiseerd om in tijden van grote druk waardering voor het personeel en thuisfront te tonen. Bij dit familie-uitje mochten werknemers drie gasten meenemen.

https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2020/defensie-miljoenen-dure-feestjes/

Niet uit te leggen? Aanbestedingsnieuws keek even verder. Het valt de belastingbetaler op zich best uit te leggen. In 2018 kwam ook het bericht, dat Defensie de missies niet aankon. In dat jaar waren er 1180 uitgezonden militairen. 900 van hen vierden ook het nieuwjaar in 2018 in Mali, Afghanistan en het Midden-Oosten. Dat jaar zijn daar ook doden bij gevallen, hoeveel is echter nog steeds niet duidelijk en daarom heeft Defensie liever niet dat er een getal rondcommuniceert, zoals al in februari bleek naar aanleiding van een WOB-onderzoek. In het Midden-Oosten zijn mede dankzij Nederland, 6,6 miljoen mensen bevrijd uit de handen van ISIS. Zij kregen dan ook dat jaar met 150 man een medaille, de Herinneringmedaille Vredesoperaties.

Ook nu zijn er nog 270 militairen in Litouwen, 100 in Afghanistan, 15 in Kosovo en 40 militairen in Irak, die dit jaar juist worden teruggeroepen. Aanbestedingsnieuws is hen dankbaar en gunt hen best een dagje Walibi met partner en kinderen. Sterker nog, als Defensie die NU inkoopt, kunnen ze 20% korting krijgen. “Ik zeg, Doen!”

Kamervragen:

  1. Heeft u kennisgenomen van het nieuwsbericht ‘Dure borrels, feestjes en uitjes: Defensie legt miljoenenuitgaven aan banden’? 1)
  2. Deelt u de mening dat een jaarlijkse uitgave voor luxe feesten en partijen van gemiddeld 4.5 miljoen euro exorbitant is en niet uit te leggen valt aan de belastingbetaler?
    ©Defensie 2020
  3. Met begrip voor het feit dat er hard gewerkt is en dat het personeel af en toe een feest verdient, kunt u uitleggen hoe de kostenverdeling rondom het personeelsuitje naar Walibi precies is gerealiseerd?
  4. Waardoor ontstond de ‘grote druk’, die aanleiding vormde tot een personeelsfeest met zeer hoge kosten?
  5. Welke afspraken zijn er gemaakt om de omgang met deze ‘grote’ druk in het vervolg anders op te vangen?
  6. Welke afspraken zijn er gemaakt met betrekking tot relatiegeschenken?
  7. Welke financiële richtlijnen heeft u na 2018 opgesteld om deze uitgaven in te kaderen?

1 thought on “Belhaj over defensie feesten: “niet uit te leggen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *