Beekdaelen houdt aanbestedingsprocedure lokaal nieuws – Aanbestedingsnieuws

Beekdaelen houdt aanbestedingsprocedure lokaal nieuws

De gemeente Beekdaelen start in september een aanbestedingsprocedure voor welk weekblad gemeentelijke informatie verkrijgt om te publiceren. Het is niet de eerste media aanbesteding van de gemeente, 6 augustus werd bekend dat een opdracht voor het onderhoud van de gemeentelijke website voor €283.650 is gegund aan de SIMgroep in Rotterdam.

Foto: Pixabay.com

Die opdracht is opgesteld door inkoopadviesbureau HetNIC. Een aanbesteding van de opdracht voor publicatie van lokale gemeentelijke informatie vonden we niet op Tenderned https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht?q=beekdaelen

Volgens de lokale pers ZoNWs zijn er drie aanbieders in de race: De Beekdaeler van Claessens Grafimedia, het Journaal van Beekdaelen, een uitgave van Gendarme Media en Weekblad Goed Nieuws, een uitgave van Breugeloffset te Oirsbeek, wat ons vermoeden doet rijzen dat het hier gaat om een onderhandse aanbesteding. Dat is dan uiteraard buiten het zicht van nieuwe toetreders op de markt, die verder ook nog bestaat uit vele duizenden redactie ZZP’ers.

Het zegt natuurlijk ook heel wat over het kostenverschil, een gemeentelijke website onderhouden kost misschien 1 fte aan werk, en bij schaalvoordeel kan er flink wat gekopieerd worden. Toch wordt daar meer dan €200.000 voor uitgetrokken en dat is afhankelijk van wat ervoor terugkomt ook wel redelijk. Maar de gedachte dat een papieren huis aan huis oplage de aanbestedingsdrempel niet haalt, het is best wonderlijk. Hoeveel huishoudens wonen er in Beekdaelen? Het gaat om 35.992 huishoudens, zo beweert Allecijfers.nl.

Anders dan diezelfde lokale pers ZoNWs suggereert, niet verboden gemeentelijke informatie te herpubliceren na publicatie, er is dan ook geen sprake van een concessie. In elk geval toont maar weer dat het er bij de gemeentelijke fusie vooral om gaat kosten te besparen op mediabedrijven. Zo konden door het verdwijnen van gemeenten ook talloze abonnementen worden opgezegd, wat voorheen nagenoeg onmogelijk was. Extra opmerkelijk is dat de gemeentelijke herindelingen nog nooit een werkelijke besparing hebben opgeleverd. Zo zijn er veel kleine vakbladen gesneuveld en heeft de lokale pers een diepe aderlating gelaten, maar heeft dit zich niet vertaald in een goedkoper ambtenarenapparaat.
Zie ook: https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/samenwerken-goedkoper-dan-herindelen

Dat is ook geen wonder. Alles heet immers anders, alle ambtenaren moeten een nieuw email adres, er moet een nieuwe website gebouwd worden en allemaal nieuwe logo’s en briefpapier. Er valt genoeg te drukken bij een gemeentelijke herindeling, dus kosten worden niet werkelijk gedrukt. Hinderlijk nieuws, dat wordt echter niet meer gedrukt. Wat naar het inzicht van ons digitale redacteurs betekent, dat er weer heel wat ambtenaren hun snor kunnen drukken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *