Asito dringt plastic verpakkingsmateriaal terug – Aanbestedingsnieuws

Asito dringt plastic verpakkingsmateriaal terug

compost

Stap voor stap verduurzaamt Asito haar dienstverlening. Het schoonmaakbedrijf richt zich in 2022 op het terugdringen van plastics. Dat doen zij bijvoorbeeld met het implementeren van een microbiologische reiniger in een milieuvriendelijke én herbruikbare verpakking; het bag in box-retourprogramma.

Bram Mensink is innovatiemanager bij Asito. “We voegden een duurzame oplossing toe aan de microbiologische reiniger: de bag in box. De verpakking met doseerkubus, gemaakt van gerecyclede verpakkingen, bestaat voor 81 procent uit suikerriet. De verpakking kan tot acht keer worden nagevuld en hergebruikt. En het vervoeren van de kratten gebeurt tijdens bestaande transportmomenten, zodat er geen extra transport en CO2-uitstoot plaatsvindt. Na optimaal hergebruik worden de verpakkingen verwerkt in de doseerkubussen en sproeiflacons. We werken dus niet alleen met een duurzaam middel, de microbiologische reiniger, maar ook met een duurzame verpakking én een duurzame werkwijze”.

Het bag in box-retourprogramma is inmiddels geïmplementeerd op de meeste locaties van de Universiteit Utrecht. Dat zijn in totaal 75 gebouwen. De huidige middelen zijn vervangen door een herbruikbare verpakking, waardoor er veel minder fossiel plastic wordt gebruikt. Voor de universiteit gaat het om een reductie van 90%, wat neerkomt op 8,25 kilogram per jaar! Daarnaast scoren de nieuwe reinigingsmiddelen beter op reinigend vermogen, gebruiksgemak en geurbeleving.

“De medewerkers zijn erg enthousiast en willen het nieuwe product graag blijven gebruiken”,

volgens Olha Parag, projectleider van de Universiteit Utrecht bij Asito.

“Zij zien op alle aspecten een verbetering ten opzichte van de oude situatie. Het ruikt veel lekkerder, het maakt beter schoon én het is ook nog eens duurzamer.” Duurzaamheid is een onderwerp waar Asito en de Universiteit Utrecht elkaar goed in vinden. De universiteit staat open voor mooie projecten en het is voor Asito een mooie proeftuin om duurzame innovaties te testen.

Duurzaamheid is een onderwerp dat continu de aandacht heeft. In de toekomst zijn er plannen om de ontkalker ook na te vullen, maar dan in de huidige verpakking. Daarnaast wordt er ook gekeken naar het verduurzamen van de retourstromen, bijvoorbeeld met duurzame vervoersmiddelen. Wil je in gesprek gaan over wat het bag in box-retourprogramma voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op via innovatie@asito.nl.

Bron: Asito, 22 september 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *