Arriva verzorgt nog twee jaar busvervoer in Fryslân – Aanbestedingsnieuws

Arriva verzorgt nog twee jaar busvervoer in Fryslân

©Zaz 2020

Van 11 december 2022 tot en met 14 december 2024 blijft Arriva het busvervoer in Fryslân verzorgen. Het gaat deze periode om een overbruggingsconcessie (noodconcessie). Door de coronapandemie was een reguliere aanbesteding onmogelijk vanwege onzekerheden over reizigersaantallen. Tijdens deze concessie staat het terughalen van oude, het behouden van huidige en het aantrekken van nieuwe reizigers centraal.

Op dit moment gebruikt 85% van het aantal reizigers van vóór de coronapandemie de bus. Door stijgende kosten en verminderde opbrengsten gaat Arriva 9% minder dienstregelingsuren rijden ten opzichte van de huidige dienstregeling. De provincie heeft daarmee ingestemd. Uitgangspunten zijn het in stand houden en versterken van de lijnen met het grootste aantal reizigers, het versnellen van lijnen, het beter laten aansluiten van bus en trein, het inzetten van verschillende dienstregelingen en het inzetten van vraagafhankelijk vervoer of kleinere bussen op ritten met minder dan vijf reizigers.

“Corona heeft het openbaar vervoer in een onzekere situatie gebracht. Ons oude contract met Arriva loopt dit jaar af. De concessie voor de komende twee jaar is een soort noodgreep om in de huidige omstandigheden een zo goed mogelijk openbaar vervoer te hebben.

Overbruggingsconcessie aanpassingen

Om het openbaar vervoer nog toegankelijker te maken voor reizigers gaat Arriva het gebruik van bus en trein voor kwetsbare doelgroepen stimuleren met speciale abonnementen . Daarnaast kunnen reizigers binnenkort makkelijker betalen met bijvoorbeeld een betaalpas, in plaats van alleen de OV-chipkaart.

Bron: Provincie Friesland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *