Arriva treinen op biodiesel – Aanbestedingsnieuws

Arriva treinen op biodiesel

De provincies Groningen en Fryslân gaan een proef doen met treinen op biodiesel. Arriva gaat vanaf september 2020 met bestaande treinen op deze brandstof rijden. Als deze proef slaagt, kunnen ook andere treinen gebruikmaken van deze schonere brandstof.

©Arriva 2020

De overstap van gewone diesel naar biodiesel (Hydrotreated Vegetable Oil, HVO) zorgt volgens Arriva voor 89 procent minder CO2-uitstoot. Het gaat om een proef van twee jaar. In december van dit jaar start een nieuw contract tussen de twee provincies en vervoerbedrijf Arriva Nederland.

Arriva blijft ook de komende vijftien jaar met treinen rijden in Groningen en Fryslân. Belangrijke afspraken zijn vernieuwing van de huidige vijftig treinen en uitbreiding met achttien nieuwe treinen, de zogeheten ‘WINK’s’. Deze WINK’s rijden vanaf het voorjaar 2021. Deze treinen hebben onder andere batterijen om energie op te slaan die vrijkomt tijdens het remmen. Daarnaast rijden ze op schonere diesel. De bestaande treinen gebruiken nu nog gewone diesel, maar als de proef slaagt schakelen die alle vijftig ook over op schonere diesel.

Bron: Arriva, 30 juni 2020

Zie ook:

Europese Commissie wil af van biodiesel gemaakt van palmolie

https://milieudefensie.nl/actueel/zelfs-diesel-is-beter-dan-biodiesel

Vijftig tinten groen: hoe groen is biobrandstof nu echt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *