Arnhem wil 90 waterstofauto’s laten rijden – Aanbestedingsnieuws

Arnhem wil 90 waterstofauto’s laten rijden

Gemeente Arnhem en provincie Gelderland bijvoorbeeld, willen meer dan 90 waterstofauto’s in en om Arnhem laten rijden met het project H2-Drive. En er gebeurt meer. Zo ontwikkelt het Arnhemse bedrijf HyMove waterstofbussen én laat deze al rijden op verschillende buslijnen in Nederland.

HyMove ontwikkelt waterstofbrandstofcelsystemen voor toepassingen in het openbaar vervoer. Ook ontwikkelen ze deze systemen voor touringcarbussen, bestel- en vrachtwagens en als zelfstandige energievoorziening. Jan van Beckhoven, commercieel manager van HyMove: “Ons eerste doel is om het Nederlandse openbaar vervoer zoveel mogelijk te verduurzamen en daarbij samen met studenten van de HAN nieuwe kennis op te doen over rijden op waterstof. Nu richten we ons vooral nog op de ontwikkeling en inzet van waterstofbussen, zoals de twee die op dit moment voor passagiersvervoer op de Veluwe rijden. We gaan steeds een stap verder in het verduurzamen van ons openbaar vervoer.”

Per dag leggen de bussen tussen de 270 en 440 kilometer af. Dit is haalbaar, omdat de waterstofbussen een actieradius van 460 kilometer hebben. In tegenstelling tot veel batterij-elektrische bussen is geen aanpassing van de dienstregeling nodig, omdat onze waterstofbussen een hoge actieradius en een korte tanktijd hebben.

©Arnhem 2020Van Beckhoven: “Dankzij de data uit alle ov-ritten  weten we nu dat door het lage verbruik en de lage onderhoudskosten de gemiddelde kilometerkosten vergelijkbaar zijn met bussen op diesel of aardgas. Het grote verschil is dat deze waterstofbussen geen CO2 uitstoten en daarom een betere optie zijn voor mens en milieu.”

Bron: Arnhem, 16 juni 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *