Nieuwbouw Academie Tien (Berlijnplein, Utrecht)

Academie 10 Artist Impression
Foto: Nuovo.eu

De gemeente Utrecht (hierna: de gemeente) wil één overeenkomst afsluiten met betrekking tot de nieuwbouw van een VO-school ACADEMIE TIEN gecombineerd met een sporthal en een openbaar dak aan het Berlijnplein te Utrecht. De gemeente wil aan één inschrijver de opdracht gunnen. De gemeente gunt de opdracht aan de inschrijver met de economisch meest voordelige inschrijving op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding.  Deze aanbesteding betreft een Europese aanbesteding volgens de ARW 2016. Hierbij volgt de gemeente de niet-openbare procedure. Het gehele werk (bouwkundig, installaties en de openbare inrichting) en de coördinatie ervan wordt in één perceel aanbesteed. De werkzaamheden leiden tot een integraal werk, wat daarom een integrale coördinatie nodig heeft. De meeste bouwkundige aannemers zijn gewend om een integraal werk te coördineren en beschikken over de juiste expertise hiervoor. Voor de gemeente heeft dit het voordeel dat er slechts één partij aansprakelijk is op de bouwplaats en er dus een eenduidige verdeling van verantwoordelijkheden is geborgd.

NUOVO Scholengroep is de stichting voor openbaar voortgezet onderwijs in de gemeente Utrecht en omgeving. De stichting heeft tot doel het verzorgen en bevorderen van het openbaar voortgezet onderwijs in de gemeente Utrecht en omgeving. De stad Utrecht is hard aan het groeien. Daarom heeft de gemeente Utrecht samen met een aantal van de grootste schoolbesturen in de stad een groeiopgave opgesteld, welke een grote behoefte aan meer capaciteit onderwijshuisvesting kent. Het aan te besteden werk komt hieruit voort. De gemeente grijpt de kans aan om deze nieuwe school te combineren met een sporthal met een openbaar toegankelijk dak. NUOVO heeft de gemeente Utrecht gevraagd het bouwheerschap op zich te nemen voor de nieuwbouw van een VO-school voor 1600 leerlingen op kavel H6 aan het Berlijnplein. Het ontwerp van het schoolgedeelte is circa 10.000 m2 en bestaat uit een fietsparkeerkelder en 5 bovenliggende bouwlagen. De nieuwe school wordt geïntegreerd met een NOC*NSF sporthal voorzien van een openbaar toegankelijk dak. Bijzonder aan het ontwerp is dat de gebouwgevel hoofdzakelijk bestaat uit geprefabriceerde constructieve gevelelementen bestaande uit een betonnen binnenblad, isolatielaag, kozijnen en keramische buitenschil. En de sporthal komt verdiept tegen het schoolgedeelte te liggen, waardoor er ruimte ontstaat voor een openbaar dak op de sporthal. De gevraagde werkzaamheden betreffen zijn zowel bouwkundig, constructief als installatietechnische van aard, inclusief de inrichting
van het openbare dak en de overall coördinatie.

Een onderneming mag zich slechts éénmaal aanmelden. Indien een onderneming meerdere malen aanmeldt, hetzij zelfstandig of als deelnemer in een combinatie, zullen alle uitgebrachte aanmeldingen van deze onderneming terzijde worden gelegd en worden uitgesloten van de aanbesteding.

Oorspronkelijk was het plan het nieuwe schoolgebouw en de sporthal op twee grote kavels naast elkaar te bouwen. Dit bleek niet haalbaar. Daarom is er gekozen voor een integraal ontwerp voor de gecombineerde brede school met de grote sporthal. Het ontwerp is gemaakt door Wiersema Architecten & de Architekten Cie. De nieuwe school is georganiseerd in negen ‘thuisunits’, elk voor 180 leerlingen, die functioneel en visueel verbonden zijn door een centrale hal met veel daglicht van boven. Elke thuisunit bevat werkruimtes van verschillende grootte, een open werklandschap, eigen toiletten en een eigen lunchcafé in het hart van het gebouw. Rond de centrale hal liggen ‘werkbalkons’ die met trappen verbonden zijn met het opgetilde centrale plein. De sporthal ligt verdiept in de grond, zodat de twee niveaus van het plein via trappen goed bereikbaar zijn vanuit de omliggende woonstraten. Het openbare plein wordt met veel groen, zitplekken, een kas en een renbaan van precies honderd meter ingericht.

Bron: Nuovo en Tenderned 23 juni 2020 https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/198489  

redactie Auteur

Geef een reactie