Arcadis ontwerpt nieuw station Hazerswoude Rijndijk – Aanbestedingsnieuws

Arcadis ontwerpt nieuw station Hazerswoude Rijndijk

Arcadis gaat een nieuw station ontwerpen: Hazerswoude Rijndijk. Dat maakt Prorail bekend op 13 januari. ProRail heeft advies- en ingenieursorganisatie Arcadis opdracht gegeven om station Hazerswoude-Rijndijk te ontwerpen. Arcadis zal dit nieuwe station zo duurzaam mogelijk ontwerpen en het goed inpassen in de omgeving.

Het station ligt op het tracé Leiden – Utrecht, waar in de toekomst ook buiten de spits vier treinen per uur gaan rijden. Ook voor de andere aanpassingen die nodig zijn voor het rijden van meer treinen en het inpassen van het station maakt Arcadis het ontwerp.

ProRail en de provincie Zuid-Holland willen het station en de directe omgeving klimaat-adaptief, energiepositief en circulair ontwikkelen. Het gebruik van nieuwe grondstoffen is hierbij geminimaliseerd en na de levensduur moeten de elementen zoveel mogelijk hoogwaardig worden hergebruikt. Samen met de gemeente Alphen aan den Rijn informeren ProRail en Arcadis de bewoners en andere belanghebbenden en betrekken we hen zo goed mogelijk bij het ontwerp.

Het nieuwe station is onderdeel van het project Leiden – Utrecht Beter Bereikbaar. De provincie Zuid-Holland werkt hierin samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NS, ProRail, de regio Holland Rijnland en de gemeenten langs de spoorlijn.

Het doel is om de frequentie van treinen te verhogen en de spoorverbinding te verbeteren. Dat gebeurt stapsgewijs. Zo rijden sinds 3 december2021 al vier treinen per uur in beide richtingen op werkdagen in de brede spits (van circa 6:00 tot 10:00 uur en van 15:00 tot 20:00 uur). Verschillende spoorwegovergangen zijn veiliger gemaakt en onbewaakte overwegen opgeheven. In december 2021 bereikten alle partijen overeenstemming om op werkdagen de gehele dag vier keer per uur een trein te laten rijden (tussen circa 6:00 en 20:00 uur).

©Prorail 2022

Voor deze uitbreiding naar vier treinen per uur de hele dag maakt de provincie een ongelijkvloerse kruising van het spoor en de N11 met de Burgemeester Smeetsweg in Zoeterwoude. ProRail onderzoekt samen met Arcadis de mogelijkheden voor het nieuwe station Hazerswoude-Rijndijk en werkt hiervoor het plan uit. ProRail is ook verantwoordelijk voor aanpassingen aan het spoor zodat het station en de frequentieverhoging in de dienstregeling opgenomen kunnen worden. Ook hierbij wordt nauw samengewerkt met Arcadis. Het is de ambitie alle maatregelen voor eind 2026 af te ronden.

Bron: Prorail, 13 januari 2023

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *