Amsterdam doet proef met blauwgroene daken – Aanbestedingsnieuws

Amsterdam doet proef met blauwgroene daken

Naast groene komen er ook blauw-groene daken in Amsterdam. Begin december is de aanleg van 2 van die daken gestart, op corporatiewoningen in de Oosterparkbuurt. Blauw-groene daken zijn niet alleen beplant, maar vangen ook regenwater op en hergebruiken dat. Het zijn echte slimmeriken, want ze zijn op afstand bestuurbaar en spelen in op hoosbuien en extreme hitte. Het project wordt mede-gefinancierd door het ERDF fonds van de Europese Unie en is een samenwerking van naast de gemeente en waternet ook Metropolder Company en Rooftop Revolution.

Amsterdam legt in totaal zo’n 10.000 m² blauw-groene daken aan in de stad: 8000 m² op corporatiewoningen en 2.000 m² op daken van grote panden van particulieren, waarvoor eigenaren subsidie kunnen aanvragen. . Onder een groene laag van planten op het dak wordt extra regenwater opgevangen. Dit water wordt door een slimme klep vastgehouden of geloosd op basis van de weersvoorspellingen. De inheemse plantensoorten houden niet alleen water vast maar trekken ook insecten aan zoals wilde bijen, vlinders en libellen. De insecten zijn voer voor vogels. Op een blauw-groen dak is het op een zomerdag tot wel 40 graden koeler. En de woonlaag eronder blijft tot wel 5 graden koeler dan met een traditioneel ‘grijs’ dak. Nog meer voordelen: de planten hebben langer toegang tot water en doordat het water verdampt, verkoelt het de omgeving.

Een slim systeem dat op afstand te besturen is, houdt in de gaten wanneer er extreme weersomstandigheden op komst zijn. Wordt er ee

©Amsterdam/Resilio 2020

n hoosbui verwacht? Dan wordt het opgeslagen regenwater alvast geloosd naar het riool. Wanneer er een droge periode aankomt, houdt het systeem het water juist vast. Daken van corporatiewoningen in laaggelegen buurten zijn geselecteerd om blauw-groen te worden. Hier is namelijk grotere kans op wateroverlast en –schade. In eerste instantie gaat het om de Oosterparkbuurt, Rivierenbuurt, Indische Buurt, Slotermeer en Kattenburg.

Huiseigenaren, Verenigingen van Eigenaren, ondernemers en organisaties met een dak van minimaal 200 m² kunnen een subsidie aanvragen voor slimme blauw-groene daken.

Blauw-groene daken zijn onderdeel van een groot onderzoek naar opwarming, wateroverlast, hittestress en de effecten van de maatregelen daartegen. Amsterdam en andere organisaties werken hier samen aan.

Bron: Nieuwsbrief Duurzaam 020, 21 december 2020

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *