AMBER Alert spant rechtszaak tegen politie aan – Aanbestedingsnieuws

AMBER Alert spant rechtszaak tegen politie aan

Foto: Amberalert.nl

AMBER Alert is naar de rechter gestapt wegens de plannen van de top van de Nationale Politie om het vermiste kinderenalarm te gaan aanbesteden. AMBER Alert vreest dat de opsporing van vermiste kinderen daardoor in gevaar komt.

In een beroepsprocedure bij de rechtbank in Roermond, heeft AMBER Alert de bestuursrechter gevraagd een oordeel te vellen over de vraag of de politie wel de nodige zorgvuldigheid in acht neemt bij het besluit om het vermiste kinderenalarm in de uitverkoop te zetten. AMBER Alert-oprichter Frank Hoen heeft, zoals ook meerdere Tweede Kamerleden, twijfels over de doelen en gemaakte keuzes, en heeft zijn bezorgdheid uitgesproken. Vrijdag 23 november aanstaande bespreekt de rechtbank in Roermond deze kwestie.

“De politie heeft besloten om de boel aan te besteden. Deze procedure is niet bedoeld om dat perse tegen te houden en gaat niet om ons, het IT-bedrijf Netpresenter dat AMBER Alert heeft opgericht en beheert, maar echt om het feit dat we ons zorgen maken of dit allemaal wel goed gaat. Officieel draait het om de vraag of het nu een commerciële opdracht is, of een subsidie. Opdrachten kun je – net als subsidies – stopzetten. Opdrachten kun je – net als subsidies – aanbesteden. Dus zelfs als we bij de rechter gelijk krijgen dat het een subsidie is, geen opdracht, dan nog kunnen wij het kwijtraken. En dat is dus ook niet waar het ons om te doen is. Het punt is dat, als het een subsidie is, er volgens de wet een zorgvuldig besluit moet worden genomen. En die zorgvuldige besluitvorming, dat is waar we de rechter om vragen, in het belang van het AMBER Alert.”

“Onze zorgen gaan uit naar de continuïteit van AMBER Alert,” aldus oprichter Frank Hoen. “Het zou slecht zijn, of nee, echt onacceptabel, als vermiste kinderen straks niet meer gevonden worden door een onzorgvuldig besluit van de politie in deze kwestie.” Frank Hoen hoopt dat overheid gedwongen wordt door de bestuursrechter tot meer behoedzaamheid. “Het AMBER Alert werkt nu goed, dat is al meermaals bewezen. En echt niet alleen door mij. Het is een hele community van mensen en bedrijven die zich inzetten om dit optimaal te laten werken. Het zou een ramp zijn als datgene wat we de afgelopen tien jaar met medewerking van vele duizenden bedrijven, organisaties en miljoenen Nederlanders hebben bereikt, nu om zeep wordt geholpen door de boel aan te besteden alsof het een platte commerciële dienst is. De politie doet net alsof AMBER Alert alleen maar een simpele SMS-dienst is. Maar wat het echt is, is een indrukwekkende samenwerking van mensen en bedrijven met één doel; het opsporen van vermiste kinderen. Zoiets laat zich niet zo eenvoudig aanbesteden. En wat we dus willen bereiken, is dat de Politie met deze rechtszaak gedwongen wordt om goed na te denken of de manier waarop ze het nu aanpakken, echt wel in het belang is van het vermiste kind.”

“Eerlijk gezegd vragen we ons af of de Politie hier sowieso wel toe kan beslissen. Het was zeven jaar geleden namelijk het Ministerie van Justitie dat besloot om ons financieel te gaan helpen, toen drie jaar na de ontwikkeling en lancering de kosten uit de hand bleken te lopen van wat we als burgerinitiatief gestart zijn. Als het niet de Politie was die besloot om financieel te gaan helpen, kan de politie dan wel besluiten om ermee te stoppen? Het Ministerie is al tien jaar onverminderd enthousiast. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zei in december vorig jaar nog enthousiast te zijn over het huidige AMBER Alert-systeem. “Het is een heel goed initiatief”, aldus de minister tijdens het vragenuurtje op 12 december 2017 in de Tweede Kamer. “Het systeem heeft zich ook bewezen de afgelopen jaren. We willen daarmee doorgaan.” De minister beloofde destijds dat AMBER Alert in de toekomst ‘op hetzelfde niveau en kwaliteit’ blijft functioneren. Maar de beloftes van de Minister, lijken voor de Politie minder zwaar te wegen en dus hebben ze de Tweede Kamer niet overtuigd. Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) zei destijds: “Ik ben niet gerust, want aanbesteden betekent wel daadwerkelijk AMBER Alert zoals het nu bestaat, killen.”

Oprichter Frank Hoen: “Het probleem is dat ze het vooralsnog allemaal niet goed uitwerken. Zo hebben we bijvoorbeeld, omdat we al snel doorkregen dat veel vermiste kinderen over de grens verdwijnen, AMBER Alert Europe opgericht. Dat is een stichting die gericht is op de opsporing van alle vermiste kinderen in Europa. De Politie is nu heel druk met de aanbesteding van AMBER Alert Nederland, maar weigert het gesprek aan te gaan over de vraag wat er na de aanbesteding gaat gebeuren met de internationale contacten van de AMBER Alert community.” Als Netpresenter gelijk krijgt van de bestuursrechter dat het gaat om een subsidie, dan moet er volgens de wet met alle belanghebbenden rekening worden gehouden. “Dan zal de Politie rekening moeten houden met alle vermiste kinderen die naar het buitenland meegenomen worden. Bij de AMBER Alerts alleen al betrof het bijna 1 op de vijf kinderen. Het is nogal wat om daar onzorgvuldig mee om te gaan.”

Sinds de oprichting in november 2008, zorgt AMBER Alert ervoor dat vermiste jongens en meisjes snel weer thuiskomen. Bij een AMBER Alert worden liefst twaalf miljoen burgers bereikt doordat informatie over het vermiste kind razendsnel via reclameschermen, social media, apps, snelwegborden, websites, SMS, e-mail, tv en radio wordt verspreid. Sinds de start is het AMBER Alert-systeem al meer dan duizend keer ingezet door de Politie. In 94 procent van de gevallen werd het vermist kind teruggevonden. Het systeem kan ook over de landsgrenzen ingezet worden. Dit werd bijvoorbeeld gedaan voor de zes maanden oude, gekidnapte baby Hannah, die dankzij het uitgestuurde AMBER Alert snel in Duitsland kon worden gered. “Dat was echt een succes, en een systeem dat zulke successen oplevert, daar moet je zorgvuldig mee omgaan.”

Frank Hoen kan er best mee leven als er dingen gaan veranderen aan het AMBER Alert. Hij kan er ook mee leven als dat betekent dat hij minder in de melk te brokkelen krijgt. Maar wat hij in de rechtbank wil bereiken, is dat alles zorgvuldig wordt aangepakt. “Verandering is prima, zolang het maar verbetering oplevert. Niet zo zeer voor mij, maar voor vermiste kinderen. Want zij zijn degenen waarom ik hier ooit aan begonnen ben.”

 

Bron: Amberalert.nl

1 thought on “AMBER Alert spant rechtszaak tegen politie aan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *