Alkmaar gaat wijken verduurzamen via Horizon 2020 – Aanbestedingsnieuws

Alkmaar gaat wijken verduurzamen via Horizon 2020

Alkmaar werkt aan een duurzame, klimaatbestendige, groene en schone gemeente. Om steden duurzaam en leefbaar te maken, richt dit project zich op energie-positieve wijken. Dit houdt in dat er in buurten lokaal en op een duurzame manier energie wordt opgewekt.Vervolgens wordt deze energie opgeslagen om te worden verdeeld en verbruikt

Dit project, Horizon2020, ging op 9 en 10 oktober van start in Évora, Portugal. Gemeente Alkmaar was hier als programmamanager van 11 deelnemende lokale partners vertegenwoordigd. Met nog 13 partners wordt gewerkt om 8 historische steden duurzaam te maken. Gemeente Alkmaar gaat samen met de stad Évora, als eerste aan de slag met de activiteiten van dit project.

De uitvoering van dit project leidt tot een grote CO2-reductie. Op basis van de eerste ervaringen in Évora en Alkmaar wordt dit later uitgewerkt in zes andere Europese steden. Vele historische steden kunnen hier inspiratie uit halen.

. Zowel de samenwerking tussen beide partners in Europa als lokaal in Nederland zal innovatie van energie positieve programma’s stimuleren en daarmee de kosten verlagen. Samenwerking in dit project en het delen van kennis en ervaringen zal de wereld een betere plek maken”.

Programmamanager Duurzaamheid  Peter van den Dries 

“Duurzaamheid is breed en raakt vele portefeuilles: klimaatadaptatie, energie, innovatie, vergroening, verkeer, vastgoed enz. en heeft effect op de gehele inrichting de stad en de regio. Het is bij uitstek een integraal onderwerp en een belangrijk onderdeel van ons coalitieakkoord. Het is belangrijk dat we de komende jaren werken aan het ombouwen naar een duurzame stad (en land). Hiervoor is inbreng vereist van iedereen; inwoners, bedrijven en gemeenteraad”.

wethouder Duurzaamheid Christian Braak

Zie ook:

©Zaz 2016

 

https://pers.alkmaar.nl/182917-alkmaar-zet-internationale-stappen-op-weg-naar-een-duurzame-gemeente

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *