Longdot wegmarkering primeur voor Noord-Holland – Aanbestedingsnieuws

Longdot wegmarkering primeur voor Noord-Holland

De provincie Noord-Holland heeft de primeur met innovatieve ‘longdot’ markering. Deze nieuwe vorm van wegmarkering geeft minder geluid bij overrijden en reflecteert beter. De longdot wordt toegepast op 500 meter belijning aan de Duinweg (N502) in de gemeente Schagen. Dit is het eerste wegdek in Nederland met deze markering.

Het proefstuk is een pilot. Gedurende 3 jaar wordt het geluidsniveau en de reflectie gemeten. Op vrijdag 11 oktober kunnen weggebruikers in de gemeente Schagen voor het eerst gebruikmaken van de nieuw geasfalteerde weg én belijning.

De innovatieve belijning is goed nieuws voor mensen die langs provinciale wegen wonen. Vooral bij een snelheid van 80 kilometer per uur – de algemene maximumsnelheid op N-wegen – blijkt deze wegmarkering minder geluid af te geven dan wanneer je over een reguliere markering rijdt.

Tests in het laboratorium en op proefvakken in het buitenland laten daarnaast een betere zichtbaarheid zien doordat de nieuwe markering beter reflecteert. De Duinweg is een onverlichte weg; juist hier leveren extra reflecterende lijnen een veiligheidsvoordeel op. Duidelijke wegmarkering is onder andere van belang om automobilisten een duidelijker beeld van de indeling en het verloop van de weg te geven.

Bron: Noord-Holland, 11 oktober 2019

©Noord-Holland 2019

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *