Alblasserdam lanceert “aanbestedingswebsite” maar is slordig met privacy
Tenderned is een verzamelbak voor alle aanbestedingen en in een zwembad vol informatie kun je gemakkelijk verzuipen, zo zal Ondernemingsfonds Alblasserdam en gemeente Alblasserdam gedacht hebben bij het idee voor deze website. Het doel is tweeledig en zelfs meer dan dat. Lokale aanbestedende diensten hebben nu een handig overzicht van alle lokale bedrijven die ze bij onderhandse aanbestedingen kunnen benaderen en lokale ondernemers zien de lokale aanbestedingen. Of zoals de website het zelf vertelt; “Deze omgeving is tot stand gebracht vanuit de behoefte van lokale overheden in de gemeente Alblasserdam en de ondernemers die er gevestigd zijn. De doelstelling is het versterken van de lokale economie, door aanbestedingen te matchen met de ondernemingen en door de ondernemingen vindbaar te maken voor consumenten en andere bedrijven. ”
De webmasters geloven dat ze met dit platform de regio economisch kunnen versterken door de regionale aanbestedingen en iedere organisatie vindbaar, zichtbaar en benaderbaar te maken. Alle informatie die gepresenteerd wordt op de website is verkregen vanuit openbaar beschikbare bronnen.
De mogelijkheden die het platform biedt voor ondernemer en consument zijn onder anderen:
- Gemakkelijk informatie vinden over ondernemingen in de gemeente.
- Meerdere offerte-aanvragen tegelijk versturen naar bedrijven in een categorie.
- Alle aanbestedingen van de gemeente bekijken in een duidelijk overzicht.
- Een notificatie ontvangen wanneer er een relevante aanbesteding beschikbaar komt.
Gerealiseerd door ffwd.digital en onderdeel van lokale-bedrijven.nl, een platform dat is opgericht om de brug tussen overheidsdiensten en lokale ondernemers onderling te verkleinen. Dit wordt bereikt door zoveel mogelijk informatie van alle organisaties te verzamelen en via het platform beschikbaar te stellen aan het publiek.
Men betrekt alle gegevens uit een aantal openbare databronnen. De basis hiervoor is de Kamer van Koophandel. Hier zijn immers alle organisaties geregistreerd: van scholen tot industrie en van verenigingen tot kerken.
Vervolgens worden deze gegevens vergeleken en verrijkt door:
Google for Business
Facebook
Google Maps
De website van de organisatie
WOZ portaal
De aanbestedingen van de overheidsdiensten in onze regio worden via TenderNed opgehaald.
Dat betekent dat ook bijv Linkedin links worden meegepikt en zo kom je bij ZZP-ers wel erg gemakkelijk aan de gegevens. AN heeft het uitgeprobeerd en vindt van een zzp-er niet alleen zakenadres is huisadres, maar ook via Linkedin, Facebook kom je over personen van alles te weten. Van D.van A. bijvoorbeeld welke sport beoefend wordt, welke vrienden ze heeft (met een klein omwegje), welke uitjes ze heeft gehad, persoonlijke interesses, welke opleiding en ervaring ze heeft, dat ze graag naar de lokale Xenos gaat, van stroopkoekjes houdt en veel meer. Het maakt van A. kwetsbaar zakelijk zowel als privé en dat kan nooit de bedoeling zijn. Natuurlijk zijn alle gegevens openbaar op verschillende platforms in verschillende combinaties en wie zoekt vindt toch wel maar nu is het wel erg gemakkelijk voor iedereen. Dit doet denken aan de op straat liggende privé gegevens bij taxivervoer die we al eerder aan de kaart stelden. De KvK gebruikt het zakelijk adres als openbaar gegeven, dat dit bij een zzp-er vaak een privé adres is, is een makkelijk te omzeilen probleem. Virtuele kantoren zijn er niet voor niets. De initiatiefnemers het Ondernemersfonds en de gemeente kunnen daar zelfs een handje in helpen door te faciliteren en dan te volstaan met de KvK gegevens.
Bron: https://lokale-bedrijven.nl/alblasserdam/,18 december 2018